MTH-team ZONL maakt thuisdialyse voor Aly Hoekstra mogelijk: “Ik ervaar net even dat beetje extra”
Aly Hoekstra (80) uit Urk krijgt al jaren verzorging en verpleging thuis van Zorgroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Doordat ze COPD heeft en vanwege nierfalen moet dialyseren, komt ook het zogeheten MTH-team dagelijks bij haar thuis voor specialistische zorg. “Ze zijn fantastisch”, glundert Aly, die we bij haar voornaam mogen noemen. “Ik ken ze ook goed, en zij mij.”
Verpleegkundige Janneke Korf voert samen met Aly Hoekstra de handmatige buikspoeling uit.
De gespecialiseerde verpleegkundigen van het MTH-team (MTH staat voor medisch technisch handelen) zorgen ervoor dat cliënten voor hoog complexe zorg niet altijd naar het ziekenhuis hoeven, maar dit steeds meer thuis kunnen ontvangen in de vertrouwde omgeving. Denk aan spinale pijnbestrijding, chemotherapie, sondes of dialyse. “Ik ben heel erg tevreden over de goede samenwerking tussen het MTH-team en het ziekenhuis in Zwolle”, zegt Aly. “Nu hoef ik de deur niet uit voor mijn dagelijkse dialyse.”
“Door met verschillende disciplines samen te werken, de best mogelijke zorg bieden”
Nauwe samenwerking
“Overdag komen we bij Aly voor de handmatige buikspoeling. ’s Nachts vindt de dialyse via de machine plaats, waarbij ze zelf kan aan- en afkoppelen,” vertelt wijkverpleegkundige Janneke Korf van het MTH-team. “We werken nauw samen met het ziekenhuis. Zo heeft Isala ons geschoold en hebben we wekelijks contact met de dialyseverpleegkundige om de voortgang te bespreken.” Aly is vol lof over de samenwerking: “Ze observeren goed en zijn heel kundig. Ook het ziekenhuis is erg blij met het MTH-team van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.”
Collega Marjan Ras: “We hebben als verpleegkundigen in ons team allemaal een goede klinische blik en we zijn echte aanpakkers. We deinzen niet terug om met de huisarts of de specialisten in het ziekenhuis te bellen om te overleggen. Of om één van onze collega’s in te zetten, zoals bijvoorbeeld de palliatief verpleegkundige of de longverpleegkundige van ZONL. Door met verschillende disciplines samen te werken, kunnen we de best mogelijke zorg bieden”.
“Ik merk dat ik hen ook aan het hart ga”
Bijzondere band
Janneke en Marjan werken niet alleen op Urk, maar wonen er ook. “Ze kent ons inmiddels door en door. Ze heeft het gelijk door als je zwanger bent, ze voelt je zo goed aan!”, zegt Janneke lachend. Aly vindt het contact met de dames erg waardevol. “Het is fijn dat het niet alleen over mij gaat, maar dat zij ook veel met mij delen. Dat is bijzonder. Ik merk dat ik hen ook aan het hart ga”.
Verpleegkunigen Janneke Korf (links) en Marjan Ras (rechts) bij mevrouw Hoekstra thuis.
“Absoluut”, bevestigt Janneke. “Je werkt met hart en ziel, dus het kan haast niet anders dan dat je een band met elkaar krijgt. Ik laat het mezelf wel toe, dat ik eens een traantje wegpink om een cliënt. Je bent geen robot. Ons werk is niet koud en kil. Het is ook vaak het laatste stukje waar wij bij betrokken zijn.” Marjan vult haar collega aan: “Je weet dat het eindig is, maar door dat nauwe contact kan je iemand nóg beter helpen. Aly heeft overigens altijd oog voor de ander. We gaan nooit de deur uit zonder een mandarijntje!”.
“Ik begin de dag met voor hen te danken”
Tot aan het einde
Aly vindt het fijn om de eigen regie te behouden: “Er is altijd overleg, er wordt niet voor mij bepaald.” Dat vinden de wijkverpleegkundigen heel belangrijk. “Aly is natuurlijk zelf ervaringsdeskundige, ze voelt zelf veel dingen goed aan”, vertelt Janneke. Aly zou iedereen die kundige en betrokken zorg nodig heeft doorverwijzen naar ZONL: “Vooral omdat er zo goed samengewerkt wordt vanuit diverse disciplines. De zorg is gewoon erg goed, maar ik ervaar net even dat beetje extra. De persoonlijke aandacht. Ook mijn kinderen, die niet allemaal in de buurt wonen, ervaren dit zo. Het voelt erg vertrouwd.”
“Ze doen geweldig werk! Ik begin de dag dan ook met voor hen te danken”, vertelt Aly verder. “Als zij er niet zouden zijn, dan zat ik misschien in een diep gat. Het is heel fijn dat ik hier kan blijven wonen.” Vorig jaar, toen mevrouw buikvliesontsteking had, was de situatie erg zorgelijk. Samen met de palliatief verpleegkundige is toen gesproken over de laatste levensfase. Niet de leukste gesprekken, maar wel erg belangrijk. “Ze hebben toen gezegd dat ze er alles aan doen om mij tot aan het einde hier zorg te blijven bieden. Dat ontroert mij. Ze zijn zo lief.”
Aly Hoekstra vertelt stralend over haar ervaringen.