Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

ZONL zet in op vitale en gezonde medewerkers

'Medewerkers zijn ons kapitaal'

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit? Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land vinden we het belangrijk om bij deze vraag stil te staan. Vitaliteit en gezondheid is een belangrijk thema. “Medewerkers zijn ons kapitaal”, zegt Birgitte van den Berg, teammanager Personeel & Organisatie.

“Vitaliteit is meer dan gezond eten en genoeg ontspannen. Het gaat ook over werkplezier en  duurzame inzetbaarheid van medewerkers, bijvoorbeeld. Vitaliteit en gezondheid zijn belangrijke onderdelen van het koersplan van onze organisatie. We vinden het van belang om in onze medewerkers te investeren. Te zorgen dat ze zich hier thuis voelen, nu en later.”

Birgitte van den Berg, teammananger P&O

Investeren in mensen en teams
“Heel concreet merk je dat bijvoorbeeld in ons introductiebeleid. We willen graag dat nieuwe medewerkers zich prettig voelen binnen de cultuur van de organisatie of locatie en vanaf het begin de organisatie leren kennen. Daarnaast investeren we in mensen en teams en voeren het goede gesprek met elkaar, onder andere door gesprekken te voeren over werkplezier, vitaliteit, ontwikkeling en arbeidsomstandigheden. We bieden trainingen en workshops en kiezen we ervoor om aan te haken op thema’s waar veel medewerkers mee te maken hebben of krijgen, zoals de overgang.”

“Nieuw is de Persoonlijke Vitaliteitscheck. Vanaf eind dit jaar krijgt iedere medewerker de mogelijkheid om met een checkbox zijn of haar eigen vitaliteit tegen het licht te houden”, vertelt verpleegkundige Hetty Pilat. “Door een vragenlijst in te vullen en bijvoorbeeld je cholesterol te meten. Als je er behoefte aan hebt, kun ook een coach inschakelen en terecht op ons vitaliteitsdashboard voor meer informatie en interventies.”

Doorgroeien
Hetty Pilat is verpleegkundige in kleinschalig wonen De Meenthehof in Steenwijk en lid van de Ondernemingsraad (OR). “Ik werk al bijna 20 jaar bij ZONL. Ik kreeg de kans om door te groeien en op verschillende locaties te werken. We doen er alles aan om het onze bewoners naar de zin te maken. We koken samen, spelen in op de wensen en behoeftes van mensen. Wil iemand ’s morgens uitslapen of rustig opstarten met een ontbijtje op bed? Dan regelen we dat.”

“We stellen ons deskundig en flexibel op en daarvoor is het belangrijk om een fijn team te hebben. Dat je op elkaar kunt vertrouwen en dat je het samen ook leuk hebt. Binnen ZONL is hier oog voor. Is de samenwerking binnen een team voor verbetering vatbaar? Dan krijg je hier hulp bij.”

Hetty Pilat, verpleegkundige en OR-lid

Grenzen aangeven
“Het aangeven van mijn grenzen is voor mij persoonlijk de grootste uitdaging. Ik voel me heel erg verantwoordelijk, ook als ik vrij ben. Maar ik heb ook een gezin. Waar ik vroeger vaak reageerde op mailtjes en appjes, staat mijn telefoon tegenwoordig uit als ik vrij ben. En als ik op mijn privételefoon wordt gebeld… is er echt iets aan de hand.”

“De Zorggroep heeft veel aandacht voor de kanteling van werktijden. Door hier samen duidelijke afspraken over te maken krijg je na bijvoorbeeld een nachtdienst genoeg rust. We letten goed op elkaar en ik voel me gesteund door mijn leidinggevende. Ook in de periode waarin veel bewoners en medewerkers corona hadden.”

“Als OR worden we betrokken bij het vitaliteitsbeleid van de organisatie. We denken mee en ik heb het gevoel dat onze bijdrage wordt gewaardeerd. Vitale medewerkers en collega’s zijn van groot belang. We zetten ons in om zo goed mogelijk voor een ander te zorgen. Maar dit kun je pas écht goed doen, als je ook goed voor jezelf zorgt”, besluit ze positief.

Vitaal en gezond werken in Flevoland

Een gezonde levensstijl zorgt voor meer energie op de werkvloer. Het loont enorm voor zowel medewerkers als werkgevers om bewust om te gaan met vitaliteit en gezondheid. Zorgorganisaties Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Woonzorg Flevoland, Coloriet en Talma Urk werken daarom nauw samen op dit belangrijke thema.

Brigit Heemskerk is projectleider van het regionale project Vitaliteit & Gezondheid, een unieke samenwerking tussen vier zorgorganisaties om invulling te geven aan de slogan “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.

“De organisaties willen graag van elkaar leren. Daarom zijn de bestuurders samen het regionale project Vitaliteit & Gezondheid gestart. De samenwerking is belangrijk om voor preventie van ziekte, behouden van medewerkers en nieuwe collega’s te interesseren voor werken in de zorg binnen onze gezamenlijke regio.”

 

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij