Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Nieuw: specialist longverpleegkunde

In ons land leven één miljoen mensen met een chronische longziekte zoals astma, COPD of longfibrose. Dat is een kwart van alle chronisch zieken. Ieder jaar sterven 35.000 longpatiënten en bij onveranderd beleid stijgt het aantal longpatiënten binnen tien jaar met 20%. Zowaar geen plezierig vooruitzicht. Reden voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) om een Specialist longverpleegkunde te benoemen.

Momenteel volgt Roeleen Kapitein nog de post-HBO opleiding Longverpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht. “Ik heb ruim twintig jaar ervaring met longziekten maar wil graag de studie voltooien als extra ruggensteun,” vertelt ze. ”Ik heb veel ervaring in het werken met longpatiënten. Eerst heb ik tien jaar gewerkt op de longafdeling van het Universitair Ziekenhuis in Utrecht en later nog tien jaar in de wijkverpleging. Het beste van die twee functies zie ik nu verenigd in mijn nieuwe rol als longverpleegkundige.” Roeleen juicht de nieuwe functie toe. De coronapandemie heeft immers nog eens onderstreept hoe kwetsbaar onze longen zijn. Het virus dringt zich via onze longen het lichaam binnen en beschadigt hier het longweefsel met de inmiddels bekende lijdensweg tot gevolg.

Behandeltraject
Als longverpleegkundige zal Roeleen het contact met de ziekenhuizen en huisartsen onderhouden waarmee de Zorggroep volgens het zorgpad COPD samenwerkt. Er is al een warme band met de ISALA ziekenhuizen in Zwolle en Meppel. Roeleen: “Vanaf de poli longgeneeskunde in het ziekenhuis komen mensen bij mij terecht. Ik ga dan bij hen langs en inventariseer hoe de situatie is. Hoe ervaart men gezondheid? Hoe is de voeding? Krijgt men genoeg beweging? Ik controleer het medicatiegebruik en we gaan samen kijken waar verder winst is te halen. Tenslotte stippelen we een behandeltraject uit en de uitkomsten van dit traject koppel ik terug naar de poli longgeneeskunde. Zo nodig kan ik ook de wijkteams inzetten voor verpleging of verzorging bij de mensen thuis.”

Roeleen: “Soms nog onvoldoende expertise bij huisartsen..."

Gemeenten
Ook gemeenten kunnen bij Roeleen aankloppen voor het zogenaamd ‘saneren’ van astma bij mensen thuis. Klachten bij astma kunnen ook verminderen door aanpassingen in de leefomgeving van de patiënt. “Laatst kwam ik bij iemand thuis en toen bleek dat haar astmaproblemen verergerd werden door de enorme vochtige woning waarin ze leefde. Ik heb er toen voor gezorgd dat ze kon verhuizen naar een droge woning,” aldus Roeleen.

Veelzijdig
Het werk van de nieuwe Specialist longverpleegkunde is boeiend door zijn veelzijdigheid. Zo kan Roeleen altijd meedenken met de verzorgenden en verpleegkundigen uit de wijkteams. Maar een longpatiënt kan evengoed zomaar het pad van de ergotherapeuten, logopedisten of fysiotherapeuten van de Zorggroep kruisen. “Ik kan ook ineens nodig zijn om te adviseren in de zorg voor mensen met COPD in de palliatieve fase. Dan ben je de steun van iemand in de laatste fase van het leven. Maar een dag later geef je weer tips over inhalatie, instructies of scholing.” Over tips en scholing gesproken, ook huisartsen in de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk kunnen van de expertise van Roeleen gebruik maken. “Ik merk dat huisartsen soms nog onvoldoende expertise hebben in het begeleiden en behandelen van longpatiënten. Ze kunnen me altijd om advies vragen of inzetten voor bijvoorbeeld verneveltherapie of instructies,” verduidelijkt ze.

Verder vooruitkijkend zal Roeleen op termijn kijken of ze in het verlengde van de samenwerking met de ISALA ziekenhuizen ook contact kan leggen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek en het ziekenhuis St Jansdal Lelystad, Harderwijk en Dronten. Al met al een bont takenpakket met volop kansen. Roeleen: “Ik denk dat ZONL in deze regio vrij bijzonder is met een eigen Specialist longverpleegkunde.”

Meer weten? Neem contact op met Roeleen Kapitein via email: r.kapitein@zorggroep-onl.nl of telefoon: 06-22610249

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij