Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Cliëntenraad Zonnewiede zoekt nieuwe voorzitter: “Het werk is belangrijk én leuk”

“Een verrijking van je leven.” Marry Gorte hoeft er niet lang over na te denken waarom ze al dik twintig jaar actief is als voorzitter van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Zonnewiede in Giethoorn. Nu is ze 79 en vindt ze het toch tijd worden om het stokje over te dragen. Het blijkt alleen niet gemakkelijk om een opvolger te vinden. En dat terwijl het werk belangrijk én leuk is, vindt ze. 

De cliëntenraad behartigt de belangen van de bewoners. “De meeste mensen die hier komen wonen kunnen dat zelf niet meer. De cliëntenraad zorgt ervoor dat ze hier zo prettig mogelijk kunnen wonen.” Met een klein huis als Zonnewiede is een goed contact met bewoners niet zo moeilijk, weet Marry Gorte. “We hebben 45 mensen in de aanleunwoningen. Ik bemoei me alleen met de bewoners die verzorging krijgen in het woonzorggedeelte en dat zijn er 23. Het is een kleinschalige locatie, een genoeglijk plekje en ik ken iedereen.” Behalve voorzitter van de raad is ze bovendien als vrijwilliger actief. “Dat blijf ik voorlopig nog wel doen, daar stop ik nog niet mee.” 

Het verschil maken
Vier jaar geleden werd ze weduwe en ondervond ze dat haar vrijwilligerswerk voor de bewoners en het voorzitterschap van de cliëntenraad haar afleiding en een doel gaven. “Je maakt het verschil. Binnen Zonnewiede gaat het om het goed naar mensen luisteren, horen wat ze prettig en minder prettig vinden en daar wat mee doen. We hebben bijvoorbeeld een voedingsproject gedaan met een bewonerspanel. Wat vinden mensen lekker? Hoe willen ze het hebben? Op basis van de uitkomsten hebben we een nieuwe cateraar gekozen. Als er wat speelt dan weten mensen me te vinden, dat is mooi.”  

Ze zat ook acht jaar in de centrale cliëntenraad. “Daar bespreek je met de andere voorzitters van cliëntenraden beleid en praat je mee over grotere ontwikkelingen.”  

Belangen behartigen
Ze heeft al wat mensen gepolst om het stokje van haar over te nemen. “Je merkt dat men niet gemakkelijk verplichtingen wil en voor sommigen is ook het feit dat veel zaken digitaal gaan een drempel. Als je van mensen houdt en je wilt hun belangen behartigen, dan is het wat voor je. Er is meer in de wereld dan jezelf, vind ik. Je komt op voor mensen die dat niet zelf meer kunnen en dat is belangrijk.” 

Wie meer informatie wil kan mailen naar cr-zonnewiede@zorggroep-onl.nl 

Behalve als voorzitter van de clientenraad is Marry Gorte ook als vrijwilliger actief in Zonnewiede

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij