Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Ploegleiders BHV Nieuw Clarenberg: “We kunnen het niet alleen, we doen het samen!”

Stel je voor, er gebeurt op de werkvloer opeens een calamiteit die je niet verwacht, zoals een ongeluk of een brand. Een goede bedrijfshulpverlening is dan essentieel. In elke (woonzorg)locatie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) is de BHV goed op orde. Bedrijfshulpverleners zijn aanwezig die in actie komen wanneer de veiligheid of gezondheid van bewoners, medewerkers en bezoekers gevaar loopt. Ook de ploegleiders BHV hebben hierin een belangrijke rol. Zij houden onder andere het ontruimingsplan up to date, zijn verantwoordelijk voor de BHV-training en opleidingen, het organiseren van ontruimingsoefeningen en hebben regelmatig overleg met het Hoofd BHV. In woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg vervullen Jeannet Elschot en Diny Timmerman naast hun functie de rol van ploegleider. “We vinden het ontzettend belangrijk dat de organisatie rondom BHV goed is geregeld. Daarbij hebben we iedereen nodig, we doen het samen!”

Naast haar functie als verzorgende IG in Nieuw Clarenberg vervult Diny al ruim 10 jaar de rol als ploegleider. “Ik weet als geen ander dat het ontzettend belangrijk is dat wanneer er iets onverwachts gebeurd er snel wordt gehandeld. Mijn man was jaren lang brandweerman, in 2021 is hij daarmee gestopt. Ik kreeg er dus veel van mee. Ook mijn dochter heeft bij de brandweer gewerkt en is nu ploegleider in verpleeghuis Talma Hof. Het zit wel een beetje in ons DNA.” Jeannet werkt al meer dan 30 jaar bij ZONL. In 2009 is ze komen werken in Nieuw Clarenberg, kleinschalig wonen. “Als het gaat om mijn rol als ploegleider ben ik er een beetje ingerold. Ik heb een paar keer in de nacht gewerkt. Ik dacht er dan wel eens over na ‘wat als er brand uitbreekt’? Het is dan ontzettend belangrijk dat er collega’s zijn die goed weten hoe te handelen. Daarnaast heeft Diny ontzettend veel kennis op dit gebied, dus het is heel fijn om deze rol samen met haar te hebben.”

Grote verantwoordelijkheid
Als ploegleider BHV heb je een grote verantwoordelijkheid. Een ploegleider zorgt ervoor dat de protocollen en procedures tijdens een ontruiming op de juiste manier worden uitgevoerd. Diny: “We sturen de BHV’ers aan en zorgen ervoor dat iedereen snel en efficiënt in veiligheid worden gebracht. Maar niet alleen tijdens een calamiteit staan we paraat, we houden ons nog met veel meer zaken bezig. “Uiteraard is het belangrijk dat alle protocollen en procedures continue up to date zijn, dat houden wij bij. We controleren eens in de zoveel tijd de gangen en of alles op de juiste plek staat en hangt”, vult Jeannet aan.   

Met elkaar
Maar er komt nog veel meer bij kijken. Als ploegleider zorg je er namelijk ook voor dat alle collega’s goed weten wat ze moeten doen en wat er van hen wordt verwacht. “Daarvoor organiseren we diverse scholingen. Deze scholingen kunnen gaan over ontruiming, hoe gebruik je diverse hulpmiddelen, zoals een brandblusser, portofoon of evacuatiematras. Ook hebben we ieder jaar een oefening samen met de brandweer.” Diny en Jeannet vinden het heel belangrijk dat de scholingen worden gevolgd. “Je hebt iedereen nodig als er wat gebeurd. We moeten het met elkaar doen!”, vertelt Jeannet. “Daarom hameren we er ook zo op en het is ook verplicht om de scholingen te volgen. Uiteraard houden we zoveel mogelijk rekening in de planning van de collega’s, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te komen”, aldus Diny. “En gelukkig is de opkomst altijd heel groot, daar zijn we ontzettend blij mee. De scholingsdagen worden goed ontvangen. Naast de handen uit de mouwen steken is het ook heel gezellig. We leren elkaar kennen en dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Dit kunnen we niet zonder elkaar doen.”  

Trots 
Diny en Jeannet vervullen de rol als ploegleider in Nieuw Clarenberg met veel plezier. Jeannet: “We vullen elkaar goed aan. Samen voelen we ook een grote verantwoordelijkheid hiervoor. Maar zoals eerder aangegeven. We doen het echt niet alleen, we doen het samen. We zijn hierin als één familie. En dat voelt heel goed. Onze BHV-organisatie staat echt als een huis.” “Helaas moeten we binnenkort afscheid nemen van Jeannet. Ze gaat met pensioen en mag gaan genieten van haar vrije tijd. Natuurlijk gunnen we haar dat, maar ik ga mijn fijne collega ploegleider wel missen. Onze samenwerking was altijd heel plezierig”, vertelt Diny. Ook hoofd BHV is ontzettend trots over de BHV-organisatie in Nieuw Clarenberg. “Daarin hebben Diny en Jeannet een grote rol. Ik kan niet zonder hen. Zij zijn mijn ogen en oren op locatie.”

Afb: Ploegleiders BHV Nieuw Clarenberg: “We kunnen het niet alleen, we doen het samen!” 2

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij