‘Revalidatie op 94-jarige leeftijd is topsport!’
Op donderdag 16 september 2021 was het de Dag van de revalidatiezorg. Overal in het land deelden specialisten hun kennis over deze specifieke zorgverlening aan revalidanten. Ook Revalidatie De Schakel in Emmeloord hield een laagdrempelig open huis, zodat geïnteresseerde doelgroepen een kijkje in de keuken konden nemen. In het kader van deze dag vertellen De Schakel fysiotherapeuten Karin Koster en Rob van Griethuysen meer over hun veelzijdige functie bij ZONL.
Intensieve band
Hoe stimuleer je de zelfredzaamheid van jouw revalidant? Hoe bied je de juiste oefeningen aan om basisvaardigheden weer aan te leren? Hoe kan je emotionele begeleiding geven? Enkele facetten die een fysiotherapeut altijd in het achterhoofd houdt. “Iedere revalidant krijgt een plan van aanpak. Hierin richten we ons functioneel met de oefentherapie op wat de revalidant in een thuissituatie nodig heeft”, legt Karin uit. Samen met Rob en een klein team aan zorgprofessionals helpen zij dagelijks 1 op 1 de mensen binnen De Schakel. Rob: “We zien de revalidanten meerdere malen op een dag. De natuurlijke handelingen starten bijvoorbeeld al bij het opstaan, douchen, aankleden en ontbijten. En daarna komen zij nog een half uur oefentherapie bij ons doen. Er wordt dus al snel een intensieve band gecreëerd met een revalidant. Sommigen zijn hier twee weken, anderen twee maanden en je zit toch al in hun circle of trust, wat het allemaal heel persoonlijk en fijn werken maakt.”
Rob en Karin: 'Dat ene moment, waarop een revalidant na lange tijd van immobiliteit de eerste stappen weer kan maken...'
Vlaggetjes
In de revalidatieruimte hangen vlaggetjes. Niet alleen voor een positieve vibe of omdat het Nederlandse voetbal elftal had gewonnen, maar ook omdat er altijd wel iemand jarig is en er altijd iets te vieren valt. “Dat ene moment, waarop een revalidant na lange tijd van immobiliteit de eerste stappen weer kan maken. Daar doen we het voor, zegt Rob trots. Mensen kunnen in de put zitten, omdat het eerder niet ging. Als ze dan zelfstandig naar buiten lopen op eigen benen, ja dat zijn de mooie mijlpalen.” Karin: “Over voetbal gesproken. Onze ouderen zijn hier juist de topsporters! Want ga er maar eens aanstaan om als 94-jarige weer alles te moeten leren. Revalidatie zit in alles wat ze doen!”
Multidisciplinair
Hoe ziet een dag van Karin en Rob eruit? Karin: “We starten met mail afhandelen, inlezen in de revalidanten of met een intake van een nieuwe revalidant. Dit is vaak multidisciplinair met een arts, familielid, fysio- of ergotherapeut en psycholoog.” Iedereen zit in zijn eigen fase van herstel. De belastbaarheid van de oefeningen en medicatie wordt afgestemd en daarbij ook netjes overgedragen aan andere behandelaren, waar een stukje overlap zit. “Vervolgens zijn we vaak bij de transfers ter ondersteuning. Hieronder valt ook de ambulante zorg thuis.”
Kennisinvestering
Rob en Karin kijken uit naar de nieuwbouw aan de Urkerweg in het Gezondheidscentrum.
De Schakel krijgt hier meer ruimte met grotere, nieuwe kamers en gedeelde revalidatieruimten. ‘’Het biedt nieuwe mogelijkheden en maakt het samenwerken met partners makkelijker.” Karin: “Aan de andere kant gaan we onze vertrouwde stek wel missen. We hebben hier zoveel meegemaakt. Maar, we gaan graag met de tijd mee.” Qua kennis blijft De Schakel ook investeren in de kennis van de medewerkers. Zo worden er regelmatig Leren en Ontwikkelen sessies aangeboden. Rob, vroeger Beweegagoog en inmiddels al 13 jaar werkzaam bij ZONL: “Ik blijf graag bijspijkeren. Zo volg ik nu een studie Traumatologie in de revalidatie.” “…en ik ben gegroeid van Verpleegkundige eerstelijns naar afgestudeerd Fysiotherapeut, voegt Karin toe. “Momenteel verdiep ik mij in COPD revalidanten.”