Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Samen lezen met je kind bevordert spraak-taal ontwikkeling

Jantsje Sietsma, verpleegkundig specialist bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, is op bezoek bij Esther van den Berg en Gea van der Broek van de FlevoMeer bibliotheek in Emmeloord. Het gesprek gaat over het belang van (voor)lezen voor kinderen van 0 tot 4 jaar voor hun spraak-taal ontwikkeling.

‘’Het is belangrijk om vanaf de geboorte al veel met je kind te praten’’, legt Jantsje uit.  ‘’Als ouders kun je met je kind communiceren tijdens alledaagse handelingen zoals voeden, verschonen en het baden. Vertel maar gewoon alles wat je aan het doen bent’’. Ook met voorlezen kun je al vroeg beginnen. Kersverse ouders krijgen daarom op het consultatiebureau een bon voor een Boekstartkoffertje ‘”Als ouders hier komen om het Boekstart koffertje op te halen, krijgen ze een rondleiding door de bibliotheek en kunnen ze een gratis lidmaatschap krijgen voor hun kind’’, vertelt Esther. Ze is naast bibliotheekmedewerker ook projectleider van de Voorleesexpress en contactpersoon voor de voorschoolse opvang;

Het Boekstart koffertjje met twee babyboekjes, een boekenlegger en een folder met voorleestips

Boekstart
Esther bezoekt regelmatig peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de gemeente Noordoostpolder. ‘’We organiseren elk jaar in het kader van de Nationale Voorleesdagen voorstellingen voor de peuterspeelzalen. Dan komen de kinderen, de leidsters, de ouders en opa's en oma's naar de bibliotheek. Dan kunnen de kinderen ook lid worden als ze dat nog niet zijn. Het lidmaatschap is namelijk tot 18 jaar gratis’’. Gea van der Broek is adviseur voorschoolse educatie en media in Flevoland en houdt zich onder andere bezig met het aanbod van de zeven FlevoMeer bibliotheken in Flevoland voor kinderen van 0 tot 4 jaar. ‘’We hebben Boekstart in de kinderopvang, Boekstart voor individuele kinderen tot 1,5 jaar en hun ouders, Boekenpret, een voorleesproject, vertelplaten en themacolllecties voor peuterspeelzalen en lezingen en workshops voor ouders’’

‘’Laaggeletterheid komt vaak in meerdere generaties voor. Het is een soort domino-effect en dat proberen we te doorbreken’, vertelt Jantsje. ‘’Als een kindje Nederlands als tweede taal heeft of als we een taalachterstand signaleren dan kunnen we een indicatie afgeven, zodat de ouders voor de twee extra dagdelen geen bijdrage voor de peuterspeelzaal hoeven te betalen’’.  Gea; ‘’Het is belangrijk dat ouders na de geboorte van hun kindje taal bezig zijn’’. Door te praten, maar ook stoffen- en karton boekjes te bekijken en samen te lezen. ‘’Met 11 maanden kunnen de meeste kinderen brabbelen en met 14 maanden t naast papa en mama al twee andere woordjes zeggen. Stimuleren van taal helpt daarbij. Als kinderen twee jaar zijn bespreken we op het consultatiebureau uitgebreid het taalbegrip en taalgebruik van het kindje’’, vult Jantsje aan.

VoorleesExpress
Esther: ‘’De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal of een taalachterstand hebben extra aandacht en ondersteuning krijgen. We hebben 23 enthousiaste vrijwilligers die gezinnen in de gemeente Noordoostpolder namens de VoorleesExpress bezoeken. De school meldt een gezin aan waarna ik langs ga voor een intake gesprek. Daarna koppel ik een vrijwilliger aan het gezin en gaan zij tijdens 20 sessies aan de slag met taal en (voor)lezen’’.

Meer weten?
Ben je ouder, leerkracht of peuterspeelleidster en wil je meer informatie ontvangen? Kom eens langs bij de FlevoMeer Bibliotheek aan het Harmen Visserplein 5 in Emmeloord.

Jantsje Sietsma, Esther van den Berg en Gea van der Broek

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij