Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Slimme beamer voor Talma Hof dankzij gift Talma Stichting

Bewoners van verpleeghuis Talma Hof hebben sinds kort de beschikking over de Qwiek.up. Dat is een computer en beamer in één die speciaal ontwikkeld is voor het welzijn van de bewoners met dementie. Dankzij een gift van ruim 7000 euro van de A.S. Talma Stichting genieten de bewoners nu van de prachtigste filmpjes. “De Qwiek.up geeft rust en vermindert de zorgzwaarte bij ons,” vertelt verpleegkundige Thamara Wakker.

In de knusse gezamenlijke woonkamer op Hooiland schuiven twee dames gezellig naast elkaar. Een kopje thee en een koekje erbij. Op de muur worden fraaie herfstbeelden getoond onder begeleiding van lichte muziek. De twee genieten zichtbaar. “De Qwiek.up is een soort beamer die ingezet wordt tijdens of naast de zorg. Het geeft afleiding en in ontwikkeld om de zorg even te ontlasten,” legt Thamara uit. Ze is verpleegkundige en gespecialiseerd in psychogeriatrie. En ze houdt zich bezig met omgevingszorg. Hierbij wordt de omgeving van mensen met dementie aangepast zodat die herkenbaar en voorspelbaar is en daardoor minder stress veroorzaakt. Daar past de Qwiek.up dus prima bij. Thamara: “Met kerst hebben we hier genoten van een concert van André Rieu. Iedereen kwam naar onze huiskamer toe. Het was heel gezellig en men zong uit volle borst mee. Er was zelfs een meneer die zichzelf herkende in André Rieu toen hij in een scene kaarsen aanstak in een woonkamer. Meneer identificeerde zich zó sterk met Rieu dat hij dacht dat hijzelf weer in zíjn oude huiskamer was. Dat was heel mooi om te zien.”

 

Thamara kan de programma's in de Qwiek.up eenvoudig wisselen...

Rust
De Qwiek.up is dus een fraai voorbeeld van zorgtechnologie. Het apparaat kan in elke ruimte een beleving creëren door beelden op het plafond of de muur te projecteren en bijpassende geluiden of muziek af te spelen. Het ondersteunt het verplegend personeel In Talma Hof bij alledaagse situaties maar ook in minder makkelijke zorgmomenten zoals bij onrust, agressie of verveling. “Wij noemen dat onbegrepen gedrag,” verduidelijkt Thamara. “Mensen met dementie verliezen soms grip op tijd of omgeving en dat geeft onder- of overprikkeling. Persoonlijke beelden en geluiden brengen dan rust.” De vele mogelijkheden van de Qwiek.up moeten nog worden verkend maar het kan voor bedlegerige mensen al een uitkomst zijn, als op het plafond rustgevende beelden kunnen worden vertoond. “Of we kunnen bewoners laten videobellen met familie ver weg,” vult Thamara aan. “Collega’s zijn al enthousiast bezig om zelf oude filmpjes en foto’s op te snorren voor de bewoners.”

Een kopje thee en een koekje zijn bij de voorstellingen inbegrepen.

Win-win
In de korte tijd dat hij in hun midden is heeft de Qwiek.up zijn waarde bij de bewoners en het zorgpersoneel bewezen. “Er is al duidelijk meer rust op de afdeling gekomen en de mensen hebben er écht veel lol mee,” ziet Thamara. “En tegelijk geeft het ons wat meer momenten van lucht tussen het werk door. Een win-win situatie dus en daar zijn we de Talma Stichting heel erg dankbaar voor.”

 

En.... genieten maar!

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij