Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Dagbesteding ZONL vanaf nieuwe locatie in Ens

Voor thuiswonenden biedt Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) dagbesteding, zo ook in Ens. Vanaf deze maand niet meer in het Steunpunt Ens, maar in dorpshuis Het Roefje. “Het is prachtig om de deelnemers te zien genieten. De dagbesteding is het lichtpuntje in hun week!”, vertelt Hananja van Otterloo, welzijnsmedewerker bij ZONL. Dagbesteding is erg belangrijk in het kader van welzijn, het tegengaan van eenzaamheid en het ondersteunen van mantelzorgers.


Gezellig aan tafel voor een kopje koffie en een praatje

Dorpshuis Het Roefje wordt steeds meer een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp, waar veel activiteiten plaatsvinden. “Hier sluiten wij graag bij aan. Zo werken we samen met Stichting ENS&Co aan de leefbaarheid van het dorp. We zijn dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers van de stichting. Het Roefje heeft een mooie metamorfose gekregen.” Een nieuwe plek is natuurlijk altijd even wennen, maar we hebben hier alles wat we nodig hebben. We genieten van het vele licht door de grote raampartijen en het uitzicht op de speeltuin vinden de mensen ook geweldig”, vertelt Hananja enthousiast.


Deelnemers verhuizen samen naar Het Roefje

Onder de mensen zijn
Alle deelnemers willen graag bij hun voornaam worden genoemd. Een kopje koffie drinken, gezellig babbelen, spelletjes doen, wandelen en af en toe een uitje. Mirjam (77) geniet er volop van: “Plots kwam ik alleen te staan. Om daar doorheen te komen wilde ik meer onder de mensen komen. Sindsdien kom ik hier 2 dagen in de week van 10 tot 4 uur. De begeleiding is uitstekend!”. Jeltje (80) die naast haar zit beaamt dit: “Je wordt hier goed verzorgd. Het eten is zeer uitgebreid, echt een luxe! Ook de activiteiten zijn leuk. Het is altijd gezellig. Mensen die twijfelen, kunnen gerust eens komen kijken. Er zouden ook best wel wat meer mannen bij mogen komen”.

Mooie herinneringen
Toos is bijna 102 jaar en daarmee de oudste deelnemer. “Ik vind het een mooie afleiding. Ik zie niet goed meer, dus ik kan niet zoveel. Maar thuis zit je ook maar alleen. Hier ben je er echt even uit.” De dagbesteding biedt een stukje ontspanning volgens Roelie (87): “Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen en gymnastiek op donderdag is mijn favoriete activiteit!”. De dames halen mooie herinneringen op. Bij Toos staat de avondvierdaagse in haar geheugen gegrift: “Normaal stond ik altijd langs de kant, maar nu stonden daar mijn kinderen en kleinkinderen. Ik zat goed ingepakt in de rolstoel en werd door een vrijwilliger geduwd. Het regende pijpenstelen, maar dat gaf niet. Dit vergeet je nooit weer!”.


Donderdags is er gymnastiek voor de deelnemers

Samenwerking
De dagbesteding kan niet zonder de fantastische hulp van vrijwilligers. Hotty (71) helpt al vele jaren mee: “Ik help bij het eten, met de spelletjes en andere activiteiten. Het is mooi om iets te mogen betekenen voor de mensen. Doordat ik ben geboren en getogen in Ens, ken ik eigenlijk iedereen wel.” De samenwerking met de vrijwilligers van ZONL en van Stichting ENS&co is zeer waardevol. Samen wordt gekeken waar de behoefte van de deelnemers ligt. Hananja: “We willen ze iets bieden waar ze blij van worden. Dat is het doel. De activiteiten zijn slechts het middel. Het is mooi om de mensen te raken.”

Wilt u ook deelnemen aan de dagbesteding? Of helpen als vrijwilliger? Loop dan gerust eens bij Het Roefje binnen op dinsdag of donderdag, of mail naar: h.vanotterloo@zorggroep-onl.nl.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij