Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Superzuster’ Jantsje Sietsma is verpleegkundig specialist

Verpleegkundig specialist AGZ is binnen de jeugdgezondheidszorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) een nieuwe functie. Jantsje Sietsma heeft dezelfde bevoegdheid als een jeugdarts op het consultatiebureau, maar er zijn verschillen. En die legt ze graag uit. “De verpleegkundig specialist heeft de kennis van een dokter en het hart van de verpleegkundige.”

Op het consultatiebureau in Emmeloord en op Urk werkt een vast team, dat bestaat uit een jeugdarts, verpleegkundig specialist, jeugdverpleegkundigen en assistenten. Net als de arts mag Jantsje Sietsma diagnoses stellen en doorverwijzen. Dat kan heel breed zijn. “Ik verwijs bijvoorbeeld door naar de kinderarts, een orthopeed of een fysiotherapeut, maar ook naar jeugdhulpverlening of GGZ.”

Breed vak
“Wat ik zo mooi vind aan dit vak is dat het heel breed is. De groei en ontwikkeling van kinderen tot 4 jaar wordt gevolgd en ouders kunnen met al hun vragen bij mij en mijn collega’s terecht. Naast het werk op het consultatiebureau ben ik ook bezig met wetenschappelijk onderzoek. En dat is heel praktijkgericht. Veel problemen kun je individueel bekijken maar je kunt ook de wetenschap gebruiken om te kijken wat écht werkt om het probleem te voorkomen.”

“De kennis die ik hiermee opdoe, kan ik namelijk gelijk in de praktijk toepassen. Daar hebben ouders en kinderen profijt van en het is uiteindelijk ook kostenbesparend voor de hele gemeenschap. Zo heb ik verschillende projecten gedaan over overgewicht, eenzaamheid bij ouders en zorg voor premature kinderen. Ik heb heel veel zin om dit in de komende tijd ook binnen ZONL handen en voeten te geven.”

Groot effect
“Ik heb jarenlang als (jeugd)verpleegkundige en videohometrainer gewerkt, voordat ik de opleiding tot verpleegkundig specialist AGZ deed. Ik kwam daarbij veel bij mensen thuis. Dat maakt dat ik niet alleen naar het kind kijk, maar ook naar de omgeving en de omstandigheden waarin hij of zij opgroeit. Dit noem je systeemgericht denken.’’

Jantsje vindt het mooi om te zien dat heel kleine aanpassingen soms een groot effect kunnen hebben. “Ik blijf het leuk vinden om met kinderen te werken. Ze hebben geen oordeel over mij, ze zeggen wat ze denken en je krijgt precies dat terug wat je zelf geeft. Prachtig! En daarnaast mag ik ouders in hun kracht zetten. Dat coachen, vind ik ook erg mooi om te doen.”

Ouders versterken
Iedere ouder loopt wel eens tegen bepaalde zaken aan en dan is het handig om dat even met een professional te kunnen bespreken. “Ik vind het fijn dat ik handvatten mee kan geven. Door bijvoorbeeld te vertellen dat bepaald gedrag bij een ontwikkelingsfase hoort. Dat het, met andere woorden, normaal is. Ouders versterken in hun rol. Want zij moeten het uiteindelijk doen.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij