Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

'Tien stappen extra voor de juiste diagnose'

Gezonde nieuwsgierigheid specialist ouderengeneeskunde zorgt voor opluchting

Het was echtgenote Jinke en de kinderen al opgevallen dat vader moeilijker was gaan praten. Hij viel vaak zonder aanwijsbare reden. Een val met een pot pindakaas bracht het leven van de 89-jarige Johannes Drenth plots in een stroomversnelling. De diagnose Lewy Body Dementie kwam aan licht. Mede dankzij de ferme inspanningen van Monique Lachniet, specialist ouderengeneeskunde in Revalidatie De Schakel. “Alle puzzelstukjes vallen in één keer in elkaar.”

Van de val weet de heer Drenth nog ieder detail. “Ik ben een vogelliefhebber,” begint hij de reconstructie. “En ik had een hokje gemaakt om er een potje pindakaas in te doen om de beestjes te voeren. Toen ik een schroevendraaier wilde halen, ben ik gestruikeld. En daar lag ik. Met mijn hand was ik in het glas gevallen waardoor mijn pink was doorgesneden. Maar daar kun je nu niks meer van zien.” Hij praat makkelijk maar de woorden zijn inderdaad soms wat moeilijk verstaanbaar. Dochter Jeanette vult hem aan: “Vader had ook zijn bekken gescheurd. Hij kon niet meer staan. Toen is hij opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek en na vijf dagen werd hij naar Revalidatie De Schakel gebracht.”

Diagnose

In De Schakel treffen ze een verwarde Johannes Drenth aan. “Ik wilde steeds uit bed.” vertelt hij. Dochter Jeanette: “In het begin was het voor de verpleging erg lastig. Vader ging in de nacht zijn bed uit want hij was uitgeslapen. Hij begreep niet dat het nog nacht was. Dus ging hij met de verpleegkundigen in discussie. ‘Bewijs het maar,’ riep hij dan. Uiteindelijk wisten de verpleegkundigen hem te kalmeren.” De verwardheid van haar man baarde ook partner Jinke grote zorgen. “In het ziekenhuis dachten ze dat het door de val kwam. Maar het speelde thuis al veel langer.” Het was specialist ouderengeneeskunde Monique Lachniet die zich in de zaak vastbeet. “Zij heeft een aantal onderzoeken gedaan en contact gezocht met de geriater van het Antonius ziekenhuis,” vertelt dochter Jeanette. “Die was ook wel bij mijn vader geweest en had al een dossier aangelegd. Samen zijn zij tot de diagnose Lewy Body Dementie gekomen

Dankbaar

Voor de familie Drenth zijn hier meteen alle puzzelstukjes in elkaar gevallen. Lewy Body Dementie is een combinatie van dementie en parkinson. De voornaamste symptomen zijn hallucinaties, traagheid in bewegen, moeite met lopen en herhaaldelijk vallen. “Binnen de dementie is het een minder bekende vorm,” legt dochter Jeanette uit. “Het is soms Dementie-Parkinson of soms Parkinson-Dementie alleen weten wij niet precies waar het mee begonnen is.” In ieder geval is meteen de medicatie aangepast. “We kunnen hem nu weer goed verstaan,” aldus Jinke. “Nee we zijn De Schakel verschrikkelijk dankbaar. Het is eigenlijk niet in woorden uit de drukken.” Jeanette doet toch een poging: “Dokter Lachniet heeft tien stappen meer genomen dan nodig om mijn vader te helpen.”

Huis

Ruim zes weken revalidatie zijn verstreken en het einde is nu in zicht. “Het bekken is goed hersteld en vader loopt nu achter de rollator en fietst op de hometrainer. Om naar huis te mogen moest hij zelf van bed kunnen komen, zelfstandig naar de wc kunnen en een klein stukje kunnen lopen. Dat kan hij nu,” vertelt Jeanette. “En wat nog in zijn hoofd zit, daar kunnen ze hem hier niet verder mee helpen," vult moeder Jinke haar dochter aan. Over twee dagen mag de heer Drenth weer naar huis, zo lijkt het. Dan komen de fysiotherapeut en logopediste nog een aantal keren langs voor extra oefeningen en zal de thuiszorg hem ’s ochtends op weg helpen met wassen en aankleden. “Want dat kan ik niet meer,” heeft Jinke al aangegeven. Echtgenoot Johannes kan niet wachten om weer naar huis te gaan. Lekker in de tuin zitten. Er gaat immers niets boven de melancholieke herfstzang van het roodborstje in de nazomer.

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij