Blog Albert Hilvers - Verandering
“Ik heb vele jaren op een bepaalde manier gewerkt en ontdek nu dat dingen heel anders gaan. Mijn werk is zo enorm veranderd, wanneer gaat dat stoppen?” Dergelijke uitspraken hoorde ik 30 jaar geleden al in mijn begintijd als fysiotherapeut. We hadden een enorme verandering doorgemaakt bij de behandelingen van cliënten met een nieuwe heup. Lagen deze mensen vroeger bijna twee weken in het ziekenhuis, sinds de nieuwe aanpak was dat teruggebracht tot een opnameduur van een week. Onlangs hoorde ik zelfs dat deze behandeling tegenwoordig binnen één dag wordt afgerond. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan.
Als ik nu kijk naar bijvoorbeeld het werken in de wijk en binnen wonen en zorg, dan zie ik eenzelfde soort beweging. We weten allemaal dat het anders moet. Onze minister loopt voorop om ons duidelijk te maken dat we niet langer kunnen ‘zorgen voor’, maar dat we moeten ‘zorgen dat’. Het effect is dat we als organisatie in een enorme transitie zitten. Kijk maar op je heen en je ziet het gebeuren.
De aanstaande verhuizing naar Golfslag vraagt een nieuwe manier van werken. Een manier van werken waarbij we het accent meer leggen op welzijn en zingeving. Een manier van werken waarbij we de deuren openen en alle cliënten de mogelijkheid krijgen om meer regie te krijgen over wat ze graag doen en willen. Dat vraagt van ons een andere houding: minder ‘zorgen voor’ en meer ‘zorgen dat’. Of misschien ook wel meer ‘zorgen met’. Deze manier van werken vraagt van ons dat we anders kijken en doen.
De vraag die dan op popt, is de vraag of we het dan altijd verkeerd hebben gedaan? Ik geloof niet dat we dingen verkeerd hebben gedaan, wel dat we leren en ontwikkelen en nu echt anders kijken naar zaken die we vroeger heel gewoon vonden.
Ik hoorde het verhaal van een dochter die moeite had met het feit dat haar moeder de koffie nu aangereikt krijgt (in het verpleeghuis), terwijl ze het thuis nog altijd zelf kon zetten. Ik hoorde ook een klacht van een zoon die bezwaar maakte dat wij geen urine naar de huisarts brengen in verband met verdenking blaasontsteking van zijn moeder, die bij ons in zorg is in de wijk.
De veranderingen raken dus niet alleen onze (zorg)professionals, maar ook de cliënten en verwanten. Daarom is het erg belangrijk dat we dit proces samen doorlopen. Interessant daarbij is dat ook functies veranderen en soms een hele nieuwe invulling krijgen. Ik nodig iedereen uit. Houd jezelf goed op de hoogte van de veranderingen die gaande zijn en op ons afkomen, het is fijner om er onderdeel van te zijn dan dat het je overkomt. Als ik met onze fysiotherapeuten spreek over hun werk, dan heb ik één ding wel geleerd. Het vak heeft zich zo geweldig ontwikkeld, dat het niet meer goed te vergelijken is met de basis die ik ooit heb geleerd.
Veranderen? We zitten er middenin. Ik ben erg nieuwsgierig naar de verhalen van de mensen die onderdeel zijn van de verandering. Ik nodig je graag uit jouw ervaringen te delen.
Albert Hilvers