Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Sandra Oosterkamp over de nieuwe visie op voeding: “Het is belangrijk je bewoner te kennen.”

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) vindt het belangrijk dat bewoners lekker en gezond eten, afgestemd op hun eigen wensen en behoeften. Daarom heeft ZONL haar visie op voeding vernieuwd. Centraal staat ‘Ken je mij?’. Vanuit deze visie zorgt oprechte aandacht voor de bewoner, voor nog betere kwaliteit van de maaltijd. Om te zoeken naar de beste manier van werken in de nieuwe visie, is ZONL in februari dit jaar gestart met een pilot in woonzorgcentrum Hof van Smeden.

Gezonde maaltijd staat voorop

Sandra Oosterkamp is begin dit jaar begonnen als Coördinator Catering bij ZONL. Haar doel is het cateringteam mee te nemen in een nieuwe, gastvrije, manier van werken waarbij een gezonde maaltijd voorop staat. Vanuit haar ervaring brengt Sandra veel kennis op het gebied van gastvrijheid en voeding met zich mee. “Ik ben 19 jaar lang kok geweest. Daarnaast was ik in mijn vorige baan als coördinator sfeer en beheer verantwoordelijk voor de gastvrijheid. Ik ben ervan overtuigd dat we nog meer voor onze bewoners kunnen betekenen. We zijn bij de bewoners thuis, zij niet bij ons op het werk.”

Ken je bewoner
De visie is gericht op de overtuiging dat iedereen, elke dag, recht heeft op lekker eten en drinken dat bijdraagt aan het welbevinden. Om dat te doen, is het belangrijk je bewoner te kennen. Hoe aten ze vroeger, wat zijn ze gewend, wat vinden ze lekker en hoe werd dat dan van oudsher bereid? Deze vragen hebben geleid tot een maaltijd die écht past bij onze bewoners. “Door de bewoner meer aandacht te geven, merken we dat we een ander, meer inhoudelijk, gesprek voeren. We kunnen inmiddels al veel beter achterhalen waar de bewoner écht behoefte aan heeft en kunnen daarop inspelen. Het is mooi om te zien dat de medewerkers steeds beter weten wat onze bewoners willen.  Bewoners voelen zich gehoord.”  


Sandra Oosterkamp

Ervaren kok
Onlangs is in woonzorgcentrum Hof van Smeden Chris Mailly als kok begonnen.
“Hij kookt al jaren voor zorginstellingen en brengt erg veel ervaring mee. Door zijn kennis en ervaring kan Chris het team meenemen in vers koken. We merken dat de collega’s dat fijn vinden en veel van hem leren. Doordat Chris rust uitstraalt, voelen de collega’s de vrijheid om meer aandacht aan de bewoners te schenken. Hij heeft de houding en de ervaring om collega’s mee te nemen en te enthousiasmeren in het maken van een lekkere, verse maaltijd.” 

De toekomst
“In de toekomst zie ik de maaltijd als een belevenis. We worden ons er steeds meer van bewust dat de maaltijd een moment is om naar uit te kijken, het is een veel besproken gespreksonderwerp. Het is mijn doel om samen met het team een sfeer te creëren en een maaltijd te bereiden waar mensen naar uitkijken. Ons team is er klaar voor, met de frisse ideeën van Chris en de jaren ervaring van de collega’s, kennen we onze bewoners als geen ander. Daardoor kunnen we steeds beter en steeds vaker de bewoners verrassen en verblijden met lekker en gezond eten.”   

De pilot duurt tot juni van dit jaar en belooft een groot succes te worden. Dit is te merken in het team maar bovenal ook bij de bewoners. Het doel is om de komende maanden op alle locaties te zoeken naar ook zo’n optimale manier van werken waarbij de bewoners écht centraal staan.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij