Welzijn en geluk ervaren op de geheel vernieuwde dagbesteding
‘Hoe krijgt u zin in de dag?’ Deze vraag staat telkens weer centraal in de flink uitgebreide dagbesteding bij het woonzorgcentrum Wittesteijn. Nadat vorig jaar de dagbestedingsteams van Hof van Smeden, Wittesteijn en Talma Hof de handen ineen sloegen om in Emmeloord één grote groep op te zetten, groeit het aantal deelnemers gestaag. “Voor ons is het belangrijk dat mensen weggaan en bij thuiskomst zeggen: ik heb wat geluk mogen ervaren,” aldus dagbestedingscoach Heleen Matthijsse van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.
Een groot plastic krat vertelt de kracht van de dagbesteding in een notendop. Hier zit één van de pronkstukken van de groep in: een levensgroot dominospel. Met elkaar zijn de deelnemers van de dagbesteding hier maanden mee bezig geweest. “Voor de teamspirit was het geweldig,” vertelt Heleen. “Een bezoeker met kluservaring zaagde onder begeleiding van een vrijwilliger de stukken uit terwijl iemand die vroeger een leidinggevende positie in een bedrijf had , aanwijzingen gaf en meedacht in de gebruiksaanwijzing. Compleet met beschrijving erbij. Dat is de kracht van onze dagbesteding. We werken altijd vraaggericht en kijken naar wat iemand nodig heeft en nog kan wat waardoor bezoekers welzijn ervaren.
Even rustig de ochtend beginnen met een kopje koffie en een krantje...
Veilig
Mede door corona kwamen de uitbreidingsplannen in een stroomversnelling terecht. Heleen:
“Sommige trouwe bezoekers kozen er voor om veiligheidshalve nog even thuis te blijven, anderen wilden juist graag komen.” Nu is bij de bestaande gemeenschapsruimte een knusse zithoek ingericht, is een grote opslagruimte omgetoverd tot koffie-, praat- en ontmoetingskamer. Compleet met keuken en klusruimte. Het is een veilige ruimte waarin de vaste bezoekers zich zo coronaproof mogelijk kunnen bewegen. Vijf dagen in de week zijn de deuren geopend. Men kan een halve of een hele dag terecht en een broodmaaltijd of warm eten zijn inbegrepen. Heleen: “Iedereen mag komen mits daar een indicatie voor is afgegeven. We beginnen de ochtend met koffie, thee en wat lekkers en vragen hoe het met iedereen gaat. Om het geheugen te stimuleren wordt uit de krant gelezen of het nieuws aangehaald. Ook worden verhalen uitgewisseld, want het sociale aspect is heel belangrijk. Dan gaan de handen voor wie dat wil uit de mouwen. Er worden klusjes gedaan, vogelhuisjes gemaakt, bloemen geschikt of met hout gewerkt. Ook is er gelegenheid voor bakken en koken of een handwerk. Het bewegen staat ook centraal; dit leeft onder de bezoekers en wordt groepsgewijs of individueel geboden in de vorm van een wandeling of een tochtje op de duofiets. De dag is dan ook zo maar weer om.
Eendrachtige samenwerking waarbij ieders talent werd benut bij het levensgrote dominospel.
Bloei
Gelukkig kunnen zich nog steeds nieuwe deelnemers bij de dagbesteding melden. In een kennismakingsgesprek wordt dan gekeken naar wat men graag wil en daarop wordt een persoonlijk begeleidingsplan gemaakt. “We vragen vaak: “wat zou u graag willen doen? of wat waar ligt uw behoefte. Als iemand antwoordt: ‘Als ik dingen kan doen die ik leuk vind en die ik nog kan,’ weten wij genoeg. Maar we horen ook ‘Als ik maar niet alleen ben,’ of ‘dat mijn partner thuis even ontlast is.’ Laatst zei iemand tegen me: “Ik heb hier even andere praat dan met mijn vrouw.” Zinvolle dagbesteding mogen ervaren dus.
Heleen: “Mensen mogen ook gewoon er zijn. Meer niet.” Soms komen mensen weer helemaal tot bloei, ziet ze. Zoals een nog vitale man op leeftijd die sinds kort de groep met zijn komst heeft verblijd. “Deze meneer heeft een hersenaandoening en hij is soms wat vergeetachtig. Zijn grote passie is zijn oldtimers. Daarnaast fietst hij elke dag nog 25 kilometer en klust ie geregeld. Eigenlijk wil hij hier maar een halve dag naartoe. Op onze vraag: ‘Waar maken wij u blij mee? Antwoordde hij: ‘Een beetje klussen.’ Soms hebben we in het gesprek de informatie van partner of mantelzorger nodig om de eigenheid van iemand te leren kennen. En nu repareert hij lampen of andere zaken die stuk zijn en heeft hij in de klusruimte b.v een groot gereedschapsbord gemaakt.”
Actief de handen uit de mouwen of je even rustig terugtrekken. Alles mag, niets hoeft.
Contactmomenten
Andere collega’s van Heleen dragen ook geregeld nieuwe bezoekers voor de dagbesteding aan. Mirjam Kist de Ruijter, casemanager dementie bij ZONL, deed het onlangs nog. “Ik kreeg een signaal dat het met een bewoonster van Smedenpoort niet zo goed gaat. Ze was wat onder geprikkeld geraakt, sliep veel en vond het leven eigenlijk niet meer zo leuk. Mevrouw vertelde me dat haar familie haar fijn steunde maar dat ze toch de contactmomenten met andere mensen miste. Nu bezoekt ze twee keer per week de dagbesteding. Zowel mevrouw als haar familie is er bijzonder blij mee.”
In de sfeervolle koffiezaal en de knusse huiskamer voel je je al gauw helemaal thuis.
Vrijwilligers
Begeleiding bij de activiteiten komt van twee onmisbare vrijwilligers die naast de welzijnsmedewerkers de extra handen vormen. Op deze manier kunnen we meer mensen in hun behoeften voorzien. “We kunnen zeker nog nieuwe vrijwilligers gebruiken,”. Wie nog enkele uurtjes vrij heeft en van waarde wil zijn kan zich melden bij de externe dagbehandeling: externedagbehandelingwittesteijn@zorggroep-onl.nl . Hier kunt u zich ook aanmelden wanneer u een of meerdere dagen gebruik wilt maken van de dagbesteding.
Heleen Matthijsse en vrijwilliger Harry de Weerd bij het grote dominospel