'Wij zorgen' gepresenteerd via livestream
Jonge, net afgestudeerde professionals in de zorg moeten meer begeleiding krijgen om te wennen aan werken in de zorg. Dat zei hoogleraar verpleegwetenschappen Evelyn Finnema tijdens de livestreamdiscussie over samenwerking in de zorg die door Zorggroep Oude en Nieuwe Land vanmorgen werd georganiseerd. De livestream was onderdeel van de presentatie van het jubileumboek van de Zorggroep ‘Wij zorgen.’
Finnema was één van de gasten die was uitgenodigd om te praten over de zorg van de toekomst. Samenwerking is daarbij broodnodig maar ook het binden van goed personeel. Liefst 40% van de jonge zorgprofessionals haakt snel weer af. Ze zijn teleurgesteld in de ontwikkelmogelijkheden, zitten niet lekker in het team, vinden het elders beter of kunnen slecht tegen het onregelmatige werk. “Zorgaanbieders doen er goed aan om deze nieuwe professionals beter te laten landen in hun organisatie. Met traineeships bijvoorbeeld. Of een langere inwerkperiode,” stelt Finnema voor. “Laat iemand een half jaar in het ene team beginnen en dan naar een ander team verhuizen. Om dan na drie jaar de keuze te laten maken: ‘wat past mij nu het beste?
Enthousiasmeren
Voorafgaand aan de boekpresentatie schoven diverse gasten aan bij tafelheer Gijs Wanders. Hij ondervroeg wijkverpleegkundigen Alien van der Veen en Alidya Hoekstra over de verhalen die ze samen met 10 collega’s in ‘Wij zorgen’ vertellen. Zij proberen door hun eerlijke, door Ieta Berghuis opgetekende verhalen, mensen te enthousiasmeren om voor de zorg te kiezen. Dat het werk niet altijd even makkelijk is, moge duidelijk zijn. Alidya: “Mensen die ziek zijn en lijden of mensen die hun situatie moeilijk kunnen accepteren blijft zwaar.”
Zelfstandig
Ook aangeschoven waren wethouder Marian Uitdewilligen van NOP en Trijn Jongman van Steenwijkerland. Beide zijn samenwerkingspartners van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Uitdewilligen: “Voor mij is het belangrijk om het mogelijk te maken dat iedereen zelfstandig thuis kan blijven wonen. En thuis is dan niet alleen je huis maar ook het dorp waar je woont.” Collega Jongman: “De zorg is goed geregeld maar de vraag is: hoe gaan de mensen ermee om. Vraag ze: ‘Wat heb jij nodig om te kunnen blijven functioneren in je eigen omgeving? Daarin heeft de gemeente een rol maar ook de inwoners zelf. Dat is een inclusieve samenleving.”
Personeel
Op het gebied van samenwerking hebben de drie elkaar gevonden. Dat ziet Evelyn Finnema graag. “De vraagstukken zijn te groot om alleen op te lossen. Het tekort aan personeel moet je niet alleen maar samen oplossen.” Voor bestuurder Albert Hilvers van ZONL staat de ontwikkeling van zorgmedewerkers voorop. Zelfs als dat buiten de eigen organisatie is. “Iemand kan prima bij ons komen werken maar later een uitstapje maken op de intensive care van een ziekenhuis. Om daarna weer bij ons terug te keren bijvoorbeeld. Dat zou ik willen stimuleren.”
Tenslotte was er de overhandiging van het eerste exemplaar van ‘Wij zorgen.’ Collega Alien gaf de verhalen van de mensen op de werkvloer door aan bestuurder Albert Hilvers. Die deelde daarna ook aan zijn betrokken tafelgasten een exemplaar uit, van één van de weinige boekwerken die niet over de zorg verhalen maar juist uit de zorg.