Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorgen om mantelzorgers en ouderen met dementie tijdens coronacrisis

Het Netwerk Dementie Steenwijkerland maakt zich zorgen om de mantelzorgers van ouderen met dementie. Door de coronacrisis is de druk op verzorgende partner veel hoger geworden waardoor versnelde uithuisplaatsing nu vaker voor komt. “We zien dat nu de dagbesteding is weggevallen, de patiënt ontredderd raakt omdat de dagelijkse structuur en het ritme wegvalt en de mantelzorger tegen zijn of haar grenzen aanloopt,” vertelt casemanager dementie Jannie Dijkhuizen. In totaal gaat het volgens haar om enkele tientallen mantelzorgers in de gemeente.

Zorggroep Oude en Nieuwe Land participeert in de regio’s Steenwijkerland en Noordoostpolder/Urk in het Netwerk Dementie. Huisbezoeken brengen de casemanagers van de Netwerken nog maar sporadisch. Met gepaste afstand natuurlijk en naar de wensen van de cliënten, mantelzorgers en familie. Jannie Dijkhuizen is één van de drie casemanagers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land binnen het Netwerk Dementie Steenwijkerland. Zorggroep Noorderboog, Dimence, de gemeente Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop en Alzheimer Nederland en Zorggroep Oude en Nieuwe Land werken hierin nauw samen. Zij bieden professionele en vrijwillige hulp op maat aan mensen met dementie en hun naaste omgeving.

Casemanager Jannie Dijkhuizen: 'De mantelzorger loopt in deze coronaperiode duidelijk
tegen zijn of haar grenzen aan.'

Overbelast
“Mantelzorgers lopen nu tijdens de coronacrisis heel duidelijk tegen hun grenzen aan,” constateert Jannie. “Normaal is ruim de helft van hen al overbelast maar dat is nu nog wat forser. De dagbesteding voor mensen met dementie is nu tijdelijk weggevallen en de respijtzorg in de regio’s, die ervoor zorgt dat de mantelzorger even ontlast wordt, ook. Dan ben je dus 24 uur per dag bij elkaar en dat gaat niet altijd goed. Je hoopt in ieder geval dat ze de nachten goed doorslapen zodat ze voldoende energie hebben voor de nieuwe dag.” Niet alleen mantelzorgers vragen nu extra aandacht, ook ouderen met dementie die nog zelfstandig wonen hebben het zwaarder dan normaal. Jannie: “We zien meer aanmeldingen van cliënten die nu door de mand vallen nu ze meer op zichzelf zijn aangewezen. De familie kan niet komen, de huishoudelijke hulp durft voorlopig even niet. Laatst was er een mevrouw die zichzelf meldde bij verpleeghuis Zonnekamp omdat ze het zwaar vond worden. Ze zei: ‘Ik wil hier wonen.’ Dat was wel aandoenlijk.”

Uithuizing
Al met al heeft Jannie inmiddels twee cliënten met dementie sneller uit huis begeleid dan gepland was, dankzij het wegvallen van de dagbesteding. “Ook bij mijn collega’s is dit al meerdere malen gebeurd helaas. En als de corona nog aanhoudt, volgen er zeker meer. We maken ons hier best zorgen om.” De casemanagers doen in ieder geval alles wat ze kunnen. Collega Liesbeth Stam van Dementie Netwerk: “We zijn onlangs een werkgroep ‘Welzijn en Geluk’ gestart waarin we kijken hoe we cliënten die nu niet naar de dagbesteding kunnen, iets anders passends kunnen bieden. We hebben al een inventarisatierondje bij de mensen gedaan. Met die informatie willen we kijken naar alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van vrijwilligers bij een wandeling, gezellig praatje, boodschapje of spelletje.” Jannie vult haar aan:  “We hebben geregeld telefonisch contact met de cliënten en mantelzorgers. En we beeldbellen. Verder zijn de wijkverpleegkundigen en de huishoudelijke hulp een goede bron van informatie. Zij praten ons veel bij. En als het kan, komen we natuurlijk langs,” legt Jannie uit. Als het onverhoopt tot een uithuizing komt, helpen de casemanagers hier bij. “De cliënt bereiden we natuurlijk zorgvuldig voor op de opname in kleinschalig wonen locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land of Noorderboog en we leggen de mantelzorger uit wat er gebeuren gaat. Dat leidt vaak tot verdriet maar ook schuldgevoel. We leggen de mantelzorger dan uit dat het de ziekte is die deze stap noodzakelijk maakt.”

Impact
Aan de casemanagers ook de taak om een crisisopname te voorkomen. Die optie daagt als er te lang gewacht wordt met het vinden van een passende opvang. “Ook in deze gevallen gaan we zorgvuldig te werk. In samenspraak met familie en de locatie,” aldus Jannie. Die kijkt even door het raam en zegt dan: “Het mooie weer komt er gelukkig aan. Dan kunnen mantelzorgers met hun partner hopelijk weer lekker naar buiten. Dat geeft ze weer even lucht.” Letterlijk en figuurlijk. 

Meer weten over wat Netwerk Dementie Steenwijkerland kan betekenen? Bel dan (0521) 38 55 85.
Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur of kijk op www.dementie-steenwijkerland.nl

Meer weten over Netwerk Dementie Flevoland? Bel dan: (0527) 74 40 63 of kijk op www.dementieflevoland.nl

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij