Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorgen over toename huiselijk geweld door coronacrisis

Het risico op huiselijk geweld neemt toe nu gezinnen noodgedwongen veel meer tijd met elkaar doorbrengen. Anneke Spin, aandachtsfunctionaris huiselijk geweld van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en coördinator Stop Huiselijk Geweld.nu, maakt zich zorgen. “Stop Huiselijk Geweld.nu is het lokale steunpunt in de gemeente Noordoostpolder en op Urk en is er voor vragen over huiselijk geweld en kindermishandeling”, legt Anneke uit.

Nu gezinnen in verband met de corona-maatregelen thuis de hele dag op elkaars lip zitten, loopt het risico op spanningen toe. Het allerbelangrijkste op dit moment is volgens Anneke dat kwetsbare gezinnen ondersteund worden in hun dagelijkse bestaan. Deze gezinnen hebben vaak geen sterk netwerk of andere hulpbronnen.

Professionals

“Juist daarom zijn mensen uit de eigen omgeving en professionals nu belangrijk. Zij zijn in staat om met hun kennis gezinnen zo goed mogelijk en vooral praktisch te ondersteunen om de stress te verlagen. Gezinnen moeten het gevoel hebben dat ze zichtbaar zijn. Het is fijn als er af en toe iemand langsgaat of een poosje op een kind past, Het is voor gewone gezinnen al een stressvolle situatie,” vertelt Anneke. ”In gezinnen waar de dreiging van geweld aanwezig is kan de spanning oplopen en is de kans op huiselijk geweld groter.”

Jongeren

De zorgen zijn vooral om de (oudere) kinderen binnen deze gezinnen. “Jongeren willen de deur uit of naar vrienden als er spanning is. Als dat er niet meer is, loopt de spanning en het gevaar alleen maar verder op. Het is een zeer moeilijke situatie om dan opgesloten te zitten.”, legt ze uit. ”Dat betekent dat wij samen met de verschillende gemeenten, Veilig Thuis, de Kinderbescherming en Jeugdzorg extra scherp moeten zijn om te kijken wat er bij soort gezinnen speelt.”

Niet pluis gevoel

“Vandaar deze oproep om extra alert te zijn in deze tijd van crisis. Neem bij een vermoeden of een niet pluis gevoel contact op met Stop Huiselijk Geweld.nu op telefoonnummer 088 966 52 32 of door te mailen naar info@stophuiselijkgeweld.nu Er zal dan zo spoedig mogelijk contact worden opgenomen om samen te bekijken wat je in deze situatie zou kunnen doen”, adviseert Anneke.

Jeugdgezondheidszorg en maatschappelijk werk

Gezinnen die niet te maken hebben met huiselijk geweld, maar wel stress of zorgen en problemen in het dagelijks leven ervaren, met hun partner over de kinderen, kunnen contact opnemen met het maatschappelijk werk van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Voor alle vragen die te maken hebben met opgroeien van kinderen in de leeftijd van 0 - 4 jaar, zoals niet willen slapen, veel huilen, vragen over voeding, vaccinaties, gezondheid, gewicht en/of groeien, kun je terecht bij de jeugdverpleegkundigen.

Voor zowel maatschappelijk werk als de jeugdgezondheidszorg kun je contact opnemen via telefoonnummer (0527) 630391 (inwoners Noordoostpolder) of  (0527) 636630 (inwoners Urk).

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij