22 weken prik voor zwangeren
Kinkhoest en griep (influenza) zijn gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een 22 weken prik aangeboden voor kinkhoest. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd. Vanaf 15 oktober 2023 wordt er aan elke vrouw die meer dan 22 weken zwanger is een griepvaccinatie aangeboden in het griepseizoen, dit duurt tot 1 maart. Hiermee zijn baby's al vanaf de geboorte ook beschermd tegen griep. Ieder jaar worden er namelijk 10 tot 20 baby's opgenomen op de Intensive care.
Dit is de reden waarom de griepvaccinatie is toegevoegd aan het vaccinatieprogramma van voor zwangere vrouwen. Vanaf 22 weken zwangerschap kunnen vrouwen deze vaccinatie halen bij het consultatiebureau. Net als de kinkhoestvaccinatie. Deze vaccinaties kunnen tegelijkertijd gehaald worden, maar ook apart van elkaar. Bijvoorbeeld als je de kinkhoestvaccinatie al hebt gehaald, maar toch ook de griepvaccinatie wil. Vrouwen met een medische indicatie voor de griepvaccinatie worden door de huisarts opgeroepen en gevaccineerd.
Waarom vaccineren?
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Jonge baby’s kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. De griepvaccinatie leidt tot ongeveer 50% minder griep bij zwangeren. Na ongeveer twee weken is de baby ook beschermd, tot ongeveer 6 maanden.
Wanneer en waar?
Vanaf de 22e week in de zwangerschap kan de vaccinatie op het consultatiebureau gegeven worden. De prik is gratis. Aanmelden voor een afspraak kan door onderstaand formulier in te vullen.
In één of meerdere van onderstaande gevallen neemt de jeugdarts of verpleegkundig specialist contact met je op.
Je hebt
- tijdens deze zwangerschap al kinkhoest gehad (door een laboratorium bevestigd) of al een vaccinatie tegen kinkhoest of griep gehad.
- een bloedstollingsstoornis of gebruikt bloedverdunnende medicatie, zoals fraxiparine-injecties of dagelijks ascal / aspirine.
- langdurige afweersysteem-problemen of gebruikt afweersysteem-onderdrukkende medicatie.
- in het verleden een allergische reactie gehad na een vaccinatie.
- een geplande OK opname binnen 48 uur.
- overgevoelligheid voor één van de bestanddelen, hierbij moet je met name denken aan de antibiotica gentamycine en neomycine.
Je bent
- chronisch drager van het hepatitis B virus.
- bekend met een heftige reactie op kippen ei-eiwit, houdt dan rekening met een observatie-periode van 15 minuten na de prik.
Net als bij de BMR vaccinatie die kinderen krijgen rond 14 maanden kan er een minimale hoeveelheid kippenei-eiwit achterblijven. Als je zonder problemen een beschuitje kunt eten, zal je ook niet op het vaccin reageren.
Als je vragen hebt kun je een mail sturen naar: 22wekenprik@zorggroep-onl.nl of bellen op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur op (0527) 630 391.