Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

“Bewoners moeten zich waardevol voelen”

Met het welzijn van de bewoners in alle woonzorgcentra voor ogen, leggen de Welzijnscoördinatoren Wally van Olst en Pauline van der Zee van Zorggroep Oude Nieuwe Land dagelijks contact met enthousiaste partners in de buurt. “We zoeken nadrukkelijk verbinding met de wijk of het dorp,” legt Pauline uit. Dat leidt al tot mooie initiatieven met bakkers, kinderboerderijen en voetbalclubs.

Vroeger namen ouderen hun intrek in een bejaardentehuis en vanaf dat moment speelde het leven zich binnen vier muren af. De wereld werd ineens heel klein. Die tijd is gelukkig voorbij. Meer dan ooit wordt de wereld buiten de muren van woonzorgcentra weer naar binnen gehaald. “Het is juist de bedoeling dat onze bewoners zich een waardevol onderdeel van de maatschappij blijven voelen,” vertelt Wally. Ze haalt een voorbeeld aan. “Onlangs kwam er een echtpaar wonen in De Zaaier in Blokzijl. Mevrouw zorgde al lange tijd voor haar man. Deze zorg werd nu van haar overgenomen. Ook omdat het met haar zelf wat minder ging. Ze had echter een druk sociaal leven met wandelen, de kerk, vriendinnen. Van haar drukke sociale leventje kwam ze nu ineens in de rust. Nu heb ik geregeld dat ze weer naar de kerk kan en dat ze met een wandelgroepje van Sociaal Werk de Kop weer nieuwe contacten opdoet en tegelijk heerlijk beweegt. Ze is nu dolgelukkig. Dáár doen we het voor.”

Een bewoner van Markehof in Marknesse wilde dolgraag nog eens bij zijn oude werkgever om het hoekje kijken. En dus werd geregeld dat hij met enkele voormalige collega's van Royal Huisman in Vollenhove werd bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.

Verbinding
Toen woonzorglocaties op slot gingen door de coronapandemie bleek maar weer eens hoe belangrijk het contact met bedrijven en verenigingen in de nabije omgeving is. De vele cadeaus, harten onder de riem en andere gebaren deden bewoners en medewerkers bijzonder goed. Dat bevestigde voor Wally en Pauline nog maar weer eens dat samenwerken met de wijk en het dorp win-win-situaties kan opleveren. “Voorheen ging je naar een verzorgingshuis en dan werd daar alles voor je georganiseerd,” vertelt Pauline. “Nu zoeken we juist over en weer de verbinding en veel partijen willen al meedoen.” Zo smeerden bewoners van Markehof in Marknesse laatst nog broodjes voor de JAKO-voetbaldagen voor de jeugd. Een bewoner van Talma Hof in Emmeloord die ooit konijnenfokker was, krijgt nu iedere woensdag een konijntje op bezoek. “Iemand van kinderboerderij De Stekplek op Urk komt hem brengen,” aldus Wally. “De cliënten daar zetten het konijntje klaar, doen de voor- en nazorg en meneer geniet volop. Het is telkens weer ontzettend leuk om deze lijntjes te mogen leggen.”

Waardevol
En zo zijn er inmiddels ook tal van échte samenwerkingen opgezet. In Marknesse lezen bewoners digitaal voor op de kinderopvang, in Vollenhove stelt de bakker iets lekkers beschikbaar voor de Gouden Koffie-ochtend en produceren cliënten van Stichting JIJ tafels, kippenhokken en plantenbakken voor de Zorggroep. Aan Wally en Pauline om deze verbinding te blijven zoeken. Bedrijven of verenigingen die ook graag waardevolle samenwerkingen aan willen gaan met de Zorggroep kunnen een mail sturen naar  w.vanolst@zorggroep-onl.nl of p.vanderzee@zorggroep-onl.nl  .

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij