Creatief in het zoeken naar communicatiemiddelen
Alinda Koopman (30) is logopedist bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Dagelijks werkt zij met mensen die moeite hebben met communicatie en slikproblemen. Een beroep waarbij je enerzijds lef moet hebben en anderzijds heel veel geduld. “Lef, omdat je moet kunnen ingrijpen bij mensen met verstikkingsgevaar en geduld, omdat je naar communicatiemanieren blijft zoeken.”
“Ik ben niet een mevrouw die aan ‘de voeten’ werkt”, glimlacht Alinda. “Nee, ik behandel juist mensen die bijvoorbeeld via een neuroloog, huisarts of specialist Parkinson komen. Zij zijn kwetsbaar na een beroerte, hebben COPD of zijn jong dementerend. Ik help hen met communicatie en slikproblemen.”
Sliktherapie
Alinda is al ruim zes jaar logopedist. Ooit startte ze in de wijkverpleging en deed zij MBO verpleegkundige. Tijdens haar stage vond ze logopedie interessant en is zij verder gaan studeren op het HBO in Zwolle. Nu behandelt ze volwassenen met niet aangeboren hersenletsel, zowel binnen Revalidatie De Schakel als in de woonzorglocaties van ZONL. Kansen moet je in dit vak zelf zien liggen. Samen met het logopedieteam heeft Alinda in de loop der tijd door kennis, onderbouwd met literatuur, en ervaringen een slikprotocol samengesteld. “We werken namelijk met mensen met een verstikkingsgevaar. Dit protocol hopen we intern verder uit te rollen en de revalidanten sliktherapie te bieden. Ook daarin moeten we proberen met het digitale tijdperk mee te gaan. Er bestaat een behandelmethode die het slikken traint, middels een digitaal programma. Het zou mooi zijn dit in de toekomst te gaan gebruiken.”
Afasie
“Je krijgt in dit beroep ook met administratieve werkzaamheden te maken, zoals de afhandeling met zorgverzekeraars. Dat vind ik het minst leuke aan mijn beroep. Maar, bij ZONL kan ik blijven ontwikkelen en zelf mijn werkgebied uitbreiden. Dat maakt het weer interessant. We krijgen cursussen aangeboden en trainingen en ook wordt de samenwerking opgezocht met een andere revalidatie instelling.” Daarnaast is Alinda afasietherapeut (voor mensen met een hersenletsel na bijvoorbeeld een beroerte). “Hierin blijft de uitdaging creatief te blijven zoeken naar communicatiehulpmiddelen, zoals foto’s, afbeeldingen en geluiden. Ik blijf ook ambulant intensief werken met de revalidant. Het is altijd mooi om na een intensief behandeltraject, wat soms wel een jaar kan duren, het eindresultaat te zien. Iemand de mogelijkheid tot communicatie teruggeven, maar ook tot eten en drinken, is zeer dankbaar en mooi werk.”