Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

De kracht van Volledig Pakket Thuis bij ZONL: meer dan zorg alleen

“Met een glimlach door het leven”

Mevrouw Imminga komt oorspronkelijk uit Amsterdam, maar woont al 32 jaar in haar woning met een mooie tuin in het centrum van Emmeloord. Haar leven veranderde toen ze COPD kreeg. Door afnemende energie en kracht gingen dagelijkse activiteiten zoals douchen en het huishouden steeds moeizamer. De inname van medicatie en het gebruik van zuurstof was niet goed onder controle. Een boodschapje doen of een leuke uitje ging niet meer. Het reguliere thuiszorgteam kan deze intensieve ondersteuning niet bieden, net als de kinderen, die al veel taken op zich nemen. Nu ontvangt mevrouw Imminga zorg vanuit het Volledig Pakket Thuis van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), waardoor ze met een gerust hart thuis kan blijven wonen en met een glimlach door het leven kan.

Het VPT-team van ZONL komt dagelijks bij mevrouw Imminga langs. Elke ochtend helpen ze haar opstarten. "Ze helpen me met douchen, aankleden en zorgen dat ik mijn medicatie inneem," vertelt mevrouw Imminga. "Ze zijn heel vriendelijk en altijd bereid om te helpen, maar ze laten me ook mijn eigen dingen doen." Na de ochtendroutine is er aandacht voor huishoudelijke taken en welzijn. "Op maandag staat vaak de huishouding op de planning. Ik probeer wat kleine dingen zelf te doen, zoals de afwas of afstoffen," voegt ze toe. “Als de medewerker van ZONL het bed verschoont en de wasmachine aanzet, hang ik het later zelf op. We doen het echt samen.”


Cliëntondersteuner Margo helpt mevrouw Imminga bij dagelijkse activiteiten

Naar de markt en op pad met hond Tinka
Mevrouw Imminga geniet ervan om samen met haar cliëntondersteuner Margo op pad te gaan. "Op donderdag gaan we samen naar de markt. Ik ben dol op plantjes, dus we kopen vaak nieuwe plantjes voor de tuin," zegt ze enthousiast. Margo vertelt dat ze ook regelmatig met mevrouw Imminga en haar hond Tinka gaat wandelen. "Tinka is erg belangrijk voor mevrouw. Ze is haar kleine waakhond en wil met niemand anders mee dan met haar," lacht Margo. “Doordat wij mevrouw nu met de rolstoel mee naar buiten nemen, kan ze nog steeds zelf haar hond uitlaten.”

"Ik hou ervan om er mooi uit te zien en wil mezelf dan ook goed blijven verzorgen. Soms gaan we even naar de drogist om make-up te halen of nieuwe kleding," vertelt mevrouw Imminga. Haar Amsterdamse humor verliest ze nooit. "Ondanks mijn beperkingen wil ik vrolijk blijven. Een grapje tussendoor hoort erbij, anders wordt het leven zo saai." Margo bevestigt lachend dat ze ook wel van een dolletje houdt. Ze geniet enorm van haar werk. "Het geeft me veel voldoening. Er is meer tijd voor persoonlijke aandacht, waardoor we echt kunnen kijken waar iemand behoefte aan heeft en wat iemand blij maakt.”


Mevrouw Imminga en cliëntondersteuner Margo samen op pad met hond Tinka

Maatwerk en kwaliteit van leven
Het Volledig Pakket Thuis wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg en biedt een breed scala aan ondersteuning en zorg, aangepast aan de specifieke behoeften van de cliënt. "We helpen bij wassen en kleden, huishoudelijke taken, verzorging van maaltijden en bieden verpleegkundige zorg als dat nodig is. Maar er is vooral ook veel oog voor het stukje welzijn en kwaliteit van leven. Samen boodschappen doen, een goed gesprek tijdens een wandeling of een spelletje doen hoort daar dus ook bij," legt Margo uit. "Ook begeleiden we soms cliënten naar een arts of therapeut, waarmee we mantelzorgers ondersteunen die soms overbelast raken.”

De kinderen van mevrouw Imminga zijn ook erg tevreden met de ondersteuning die hun moeder krijgt. "Ze deden eerst heel veel zelf, naast hun werk. Maar nu wij er zijn hebben ze meer tijd om er echt voor hun moeder te zijn, in plaats van druk te zijn met allerlei praktische zaken zoals het huishouden, koken en boodschappen doen. Ze kunnen nu langskomen om echt tijd met hun moeder door te brengen," vertelt Margo. "Ze zijn gerustgesteld, wetende dat hun moeder in goede handen is."

Veilig en vertrouwd thuis wonen
Nu de cliëntondersteuners van ZONL langskomen is mevrouw haar situatie stabieler. “Ze krijgt haar medicatie op de juiste tijdstippen en heeft ze vaker haar zuurstof in. Ook doseren we beter qua activiteiten. Hierdoor ervaart ze minder benauwdheid.” Mevrouw Imminga is dankbaar voor de ondersteuning die ze krijgt. "De dames die hier komen doen allemaal erg hun best en hebben echt oog voor mij als persoon, niet alleen voor mijn ziekte.”

Met het actief aanbieden van het Volledig Pakket Thuis zorgt ZONL ervoor dat mensen zoals mevrouw Imminga veilig en verantwoord in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. “Ik hoop met deze hulp dan ook nog heel lang op mijn eigen vertrouwde plekje te kunnen blijven wonen, samen met Tinka. Genieten van de mooie plantjes in mijn tuin en de gezelligheid om mij heen.”


Met de juiste hulp blijft mevrouw Imminga met een glimlach door het leven gaan

 

Meer infomatie over het Volledig Pakket Thuis? Klik hier!

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij