Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

De onmisbare kracht van thuiszorg: “Ik kan weer bij mijn man thuis wonen”

We willen allemaal graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Wat als dit door ziekte of beperkingen niet meer goed lukt? Mevrouw De Jong (85) uit Ens kan gelukkig terugvallen op de verzorgenden en verpleegkundigen van de thuiszorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL): “Zonder hen zou ik in een verzorgingshuis wonen en worden mijn man en ik uit elkaar gehaald”.

Mevrouw de Jong kwam in 1950 met haar familie vanuit Walcheren naar de Noordoostpolder. Eerst woonde ze op een boerderij aan de buitenweg in Ens en sinds 5 jaar in het dorp zelf, in een levensloopbestendige woning. “Ik heb de ziekte Parkinson en zit in een rolstoel. Mijn man is mijn mantelzorger, mijn steun en toeverlaat. Hij is gelukkig nog heel goed, maar ik heb steeds meer zorg nodig en dat is best zwaar. Na een revalidatietraject kan ik nu met hulp van de thuiszorgmedewerkers weer bij hem thuis wonen.”  

Grotere zorgvraag thuis
Douwelina Hogendorp, verzorgende IG bij ZONL, komt nu zo’n 2,5 jaar bij mevrouw De Jong: “Toen ze nog achter de rollator liep, kwamen wij alleen voor hulp bij het aankleden en de steunkousen. Nadat mevrouw gevallen was, haar bovenarm brak en ook nog neuropathie kreeg, werd de zorgvraag een stuk groter. Ze wilde vanuit het revalidatiecentrum heel graag weer thuis wonen. Samen met onze ergotherapeut hebben we bekeken of wij onder meer met hulp van een tillift de benodigde zorg konden bieden. Dat is gelukt!”


Mevrouw de Jong en verzorgende IG Douwelina Hogendorp van ZONL

Vertrouwd gezicht
“Douwelina is een van de vaste gezichten,” vertelt mevrouw De Jong. “We hebben altijd een gezellig praatje. Goed om het dan even niet over mijn ziekte te hebben. Ook zijn er wel eens wat wisselende gezichten. Dat is niet altijd erg, maar een vertrouwd gezicht is natuurlijk wel fijn.” Douwelina licht dit toe: “We komen soms handen tekort en zoeken dan ook een nieuwe collega. Zeker als een van de collega’s ziek is, is het fijn dat we kunnen rekenen op collega’s uit andere teams. Voor een cliënt even een nieuw gezicht, maar gelukkig kan de zorg dan wel door gaan.”

Met hart en ziel
“Je weet natuurlijk niet hoe de toekomst er qua gezondheid uitziet, maar ik ben blij dat de thuiszorgmedewerkers het mogelijk maken dat wij zo lang mogelijk thuis kunnen wonen”, vertelt mevrouw De Jong dankbaar. “Je ziet echt dat ze met hart en ziel hun werk doen. Altijd vriendelijk en net even doorvragen. Hopelijk kiezen meer mensen voor het zorgvak, zodat er ook in de toekomst gebruik kan worden gemaakt van deze onmisbare zorg”.

 

Hebben we je enthousiast gemaakt om ook bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land te komen werken? O.a. thuiszorgteam Ens-Kraggenburg heeft ruimte voor nieuwe collega's. Kom gerust eerst eens kennismaken voor je solliciteert. Dan drinken we koffie, of thee, en vertellen we je meer over onze manier van werken. Bekijk alle mogelijkheden op www.werkenbijzonl.nl.

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij