Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Echtpaar Van der Hoek accepteert dementie in hun leven

Het begon met hoofdpijn en toen die maar niet overging stuurde de huisarts Willy van der Hoek (83) door naar de geriater. “Er volgden een aantal tests”, vertelt haar man. “Ik weet nog dat ze met haar vinger haar neus niet kon aanraken en een klok tekenen ging ook niet. Na uitgebreid onderzoek was het wel duidelijk. We kregen de boodschap dat ze dementie had.” In het kader van Wereld Alzheimer Dag vertellen Willy en Bertus van der Hoek over leven met dementie en de ondersteuning die ze daarbij krijgen.

Bertus van der Hoek (82) kan zich eigenlijk nauwelijks herinneren hoe die zware boodschap binnenkwam. “Je groeit er in mee. Ze verandert en het gaat de laatste tijd met het kortetermijngeheugen ook erg hard achteruit.” “Ja”, vult zijn vrouw aan. “Ik ben echt een ander mens geworden, vind ik. Vroeger was ik altijd bezig, altijd aan het werk. Nu ben ik slomer, ik ben niet meer actief en maak me niet meer druk. Ik was geïnteresseerd in politiek, dat volgde ik, maar het interesseert me nu niet meer.”

Ondersteuning op maat
Al snel kwam Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) in beeld vertelt meneer. Mirjam Kist de Ruijter is gespecialiseerd verpleegkundige dementie en begeleidt het echtpaar, dat graag zo lang mogelijk samen in hun seniorenwoning in Emmeloord wil blijven wonen. “Het gaat om voorlichting, advies en begeleiding, volledig op maat”, legt ze uit. “Ik kom regelmatig langs en dan bespreken we rustig hoe het gaat, wat er verandert en welke mogelijkheden van ondersteuning er zijn. Oók voor de partner als mantelzorger. Waar nodig schakel ik collega’s binnen ZONL in, zoals een ergotherapeut of fysiotherapeut. Ook werken we samen met partners in de regio.”

De thuiszorg komt langs om mevrouw te helpen bij het opstarten van de dag en door lichamelijke klachten heeft Bertus van der Hoek inmiddels zelf ook ondersteuning nodig. Daarnaast komt er een keer per week een thuisbegeleider, zodat meneer zijn handen even vrij heeft. “Dagbesteding was eerst geen optie omdat mevrouw snel overprikkeld raakte”, licht Mirjam Kist de Ruijter toe. “Ze raakt nu meer in zichzelf gekeerd en dus hebben we het afgelopen maandag eens geprobeerd. Dat ging goed. Het is heel fijn dat mevrouw nu van de dagbesteding gebruik kan maken.”

Acceptatie
Hoe moeilijk het soms ook is, door het te accepteren weet het echtpaar te leven met dementie. “Boos zijn we niet geweest, maar verdrietig wel geregeld”, vertelt Bertus van der Hoek. “Dat is waar”, bevestigt zijn vrouw. “Ik ga niet zitten huilen. Het helpt ook niet om boos te worden of je te verzetten. Je doet er niets tegen.” Hoewel ze wel degelijk zien dat het snel achteruit gaat, willen ze nog niet teveel nadenken over de toekomst. “Zolang het gaat, gaat het en we kunnen het samen nog goed met elkaar vinden”, vindt Bertus van der Hoek. Zijn vrouw bevestigt dit lachend: “Zeker! Ik ben blij dat we hier samen kunnen wonen. Zonder Zorggroep Oude en Nieuwe Land had dat allang niet meer gekund. Ze krijgen allemaal een tien van ons!”

Krijgt u of uw naaste steeds meer last van vergeetachtigheid? Dit heeft grote invloed op uw leven. Weet dat u er niet alleen voor staat. Onze gespecialiseerd verpleegkundigen dementie staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op:

Willy en Bertus van der Hoek samen met gespecialiseerd verpleegkundige dementie Mirjam Kist de Ruijter van ZONL.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij