Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Nijhuis Bewindvoering zet extern vertrouwenspersoon Zorggroep Oude en Nieuwe Land in

“Ik wil het goed geregeld hebben”

Een berichtje op LinkedIn van Manon Negerman zette Michiel Nijhuis aan het denken. Bij zijn bedrijf Nijhuis Bewindvoering in Emmeloord werken maar zes mensen en soms, als er een stagiair aan de slag is, zeven. Is daarvoor een extern vertrouwenspersoon nodig en nuttig? Hij nam contact met haar op en sinds mei is Manon Negerman, vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), als extern vertrouwenspersoon actief.

“De media-aandacht rondom kwesties als bij The Voice, De Wereld Draait Door en Studio Sport hebben veel discussie op gang gebracht. Nu ligt er een wetsvoorstel om een vertrouwenspersoon verplicht te maken voor bedrijven met meer dan tien werknemers. Het lijkt er op dat het op termijn ook voor kleinere bedrijven een verplichting wordt”, vertelt Manon Negerman.

Vertrouwenspersonen zijn er voor werknemers die op hun werk geconfronteerd worden met vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie.

Intensief samenwerken
Voor Michiel Nijhuis was er geen directe aanleiding om over het onderwerp na te denken en actie te ondernemen. “Ik wil het gewoon goed geregeld hebben voor mijn mensen”, zegt hij. “We zitten hier met zes medewerkers in een kantoor en werken intensief samen. We denken elkaar goed te kennen maar het kan zomaar gebeuren dat iemand iets zegt of doet waar een ander moeite mee heeft. Dan is zo’n kleine, hechte groep ook een nadeel. Je spreekt niet gemakkelijk iemand die je goed kent aan op zijn of haar gedrag of uitingen.”

Hij heeft de gegevens van Manon prominent op het prikbord hangen. Tot nu toe is er nog geen gebruik van haar diensten gemaakt. Manon: ‘’Dat is wel anders bij Stichting Aves, waar 34 scholen bij zijn aangesloten. Ik ben daar extern vertrouwenspersoon voor ouders en medewerkers. De ene maand krijg je vier meldingen, dan is het weer een half jaar stil”. 

Praktijk
Ze heeft de opleiding gedaan, doet nascholingen en is lid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Michiel Nijhuis: “Ik vind het prettig dat ze het werk écht doet, dat ze vanuit Aves de praktijk goed kent.”

Het contact was snel gelegd, het contract ook vlot gesloten. “Ik heb een overeenkomst met ZONL en betaal jaarlijks een factuur. Dat heeft als voordeel dat als Manon ander werk gaat doen of stopt, Zorggroep Oude en Nieuwe Land voor een opvolger zorgt.” Veel kost de vertrouwenspersoon hem niet, vindt hij. “Nee, dat valt erg mee. Tot nu toe heeft ze vanuit mijn bedrijf nog geen meldingen gekregen. Mooi! En ik ben blij dat ik het op deze manier goed heb geregeld.”

Michiel Nijhuis en Manon Negerman

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij