Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Ellie en Lukas Eggens in ziekte en gezondheid nog steeds een gelukkig stel

‘Met die medicijnen had ze het huis in drie dagen spik en span!’

Ellie en Lukas Eggens (75 jaar) wonen hun hele leven al aan de Vormtweg, waar zij van 1976 tot 1995 een koeienboerderij runden met zeventig koeien. De melk ging naar bedrijven als Campina. Twaalf jaar geleden werd Ellie ziek. Ze werd manisch depressief. De vele dingen die ze deden, zoals reizen of schilderles geven, kunnen niet meer. Gelukkig is er hulp waar het echtpaar heel blij mee is. Zowel in de ups en downs is de thuisbegeleiding van ZONL actief aanwezig.

Momenteel is Ellie stabiel. Ellie: “Ik heb dagen dat ik gewoon geen puf heb. Ik voel me dan rusteloos, moe, heb nergens zin in. Mijn stemmingen en energieniveau wisselen vaak. Het zorgt voor verstoringen in je dagelijkse leven.” Werken in de moestuin, koeien melken of lekker winkelen, zit er niet meer in. Lukas: “In het begin waren er veel opnames in Ermelo. De thuisbegeleiding was hier alle dagen. Zij waren er destijds ook voor onze kinderen. Hulp met koken, het huishouden doen. Dat was toen in de jaren 80/90. Nu komt Reina Wallet van ZONL trouw drie keer per week bij ons langs. Even wandelen, even praten, iets doen. Ellie krijgt ook daar echt even een motivatie boost van.”

De wereld rond
Het echtpaar heeft veel gereisd in de goede tijden. “Mijn moeder kreeg op haar 62e een hartaanval, vertelt Lukas. Ze heeft altijd gezegd dat we met ons allen op reis zouden. Het kwam er helaas niet van. Ons reizen komt daaruit voort. Als de tijd er is, moet je gaan!’’
Ellie laat een inmiddels vergeeld notitieboek zien met allemaal oude Urkerland krantenknipsels van alle reizen die ze met de Visserijreizen van Jacob Snoek hebben gedaan. Van Venetië, Zuid- Afrika, Vietnam en Brazilië tot Schotland, Noorwegen, Griekenland en Spanje. “En dan hebben we alle wereldsteden nog niet eens genoemd.”

Leuke dingen
Het gebakje met het 75-jaar jubileumlogo van ZONL valt goed in de smaak. “Mergpijpjes zijn we ook dol op, lacht Ellie. Net zoals lekker uit eten gaan. Vroeger deden we dat vaak. Nu nemen onze kinderen ons mee. Pas nog naar De Wellerwaard.” Het echtpaar is trots op de kinderen. Dochter Ilze heeft een honden trimsalon en dochter Jenny heeft haar eigen koeienboerderij in Groningen. Lukas: ”Nu heb ik een paardenpension met tien paarden en mijn eigen Shetlandertje.” Op het erf rent verder nog een chihuahua met drie poten rond en kitten Keessie die de boel op stelten zet. “Beetje reuring om het huis, glimlacht Ellie. Ik ga ook twee keer per week naar dagbesteding De Wurf. Er even uit voor de koffie en dan gaan we fietsen op de vierpersoonsfiets, want lopen kan ik niet meer.”

Strak in plastic
Vorig jaar november hebben Ellie en Lukas allebei Corona gehad. “Ook toen liet de thuisbegeleiding van ZONL ons niet in de steek. De eerste paar dagen konden we helemaal niks en lagen we op een bed op de grond in de kamer. Iedere morgen kwam er iemand strak in plastic pak met een grote bril op bij ons binnen voor de medicatie en hulp. En daarna zwaaiden ze ons uit voor het raam.” Een heftige periode voor het koppel. Maar, ook dat overleefd!

Humor
Het geluk zit hem in de kleine dingen. Zoals humor. Voor Ellie was een memorabel moment: “…toen hij mij in schone, nieuwe kleren een bos bloemen gaf op Valentijnsdag.” Lukas lacht hartelijk. “En voor mij het moment toen ze een keer nieuwe medicijnen kreeg en een opleving had. Met die medicatie had ze het huis in drie dagen spik en span!’’

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij