“Flexibel opleiden is dé toekomst”: Medewerker Ingrid behaald BBL-opleiding Verzorgende IG binnen een jaar
Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) vindt het belangrijk dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Voor medewerkers worden regelmatig verschillende opleidingen aangeboden. Veel zorgmedewerkers hebben jaren ervaring als verzorgende. Een prima diploma, maar sinds jaren is IG (Individuele Gezondheidszorg) verplicht. Vorig jaar september zijn, in samenwerking met ROC Friese Poort, drie medewerkers gestart met de
flexibele BBL-opleiding tot Verzorgende IG. Zij volgden ieder hun eigen maatwerktraject van acht tot twaalf maanden passend bij hun voorliggende opleiding en ervaring. Ingrid Poortman heeft dit traject met succes doorlopen en afgerond. We spraken met Ingrid, Hetty Bolt (adviseur Leren en Ontwikkelen ZONL) en Mieke van Asten (begeleidend docent ROC Friese Poort).
Trots
Met een grote glimlach zit Ingrid aan tafel. Ze is ontzettend trots dat ze, in minder dan een jaar tijd, geslaagd is voor de opleiding Verzorgende IG. “Ik zeg het niet snel dat ik trots ben op mezelf, maar dat ben ik nu zeker! In het begin had ik niet gedacht dat ik acht maanden later dit traject met succes had doorlopen. In het begin was ik er emotioneel onder, ik vond het zwaar. Ik was natuurlijk al 35 jaar niet meer naar school geweest. Maar toen ik eenmaal doorhad wat er werd bedoeld en hoe het moest, had ik de drive om door te gaan”, vertelt Ingrid. Dat het hard werken is, kan begeleidend docent Mieke bevestigen. “Dat is het zeker. Je moet weer opnieuw leren te leren. Je hersenen staan continu aan. Er komt, zeker in het begin, ontzettend veel informatie op je af en om dat te verwerken kost tijd. Als je dat stuk beheerst, kun je verder.”
Afgestemd op persoonlijke situatie
In totaal hebben drie medewerkers dit maatwerktraject gevolgd en hun diploma Verzorgende IG behaald. Bij de start van dit maatwerktraject is gekeken naar ieder zijn eigen persoonlijke beginsituatie. Hetty: “We stemmen met de medewerker af wat ze nodig hebben en wat ze graag willen leren. Dat is zo mooi en uniek aan dit traject.” “Ingrid had bijvoorbeeld moeite met computervaardigheden. Daar zetten we bij haar dan extra op in. Een andere student had weer behoefte aan meer kennis op het gebied van dementie. Haar geef ik dan die extra informatie”, vult Mieke aan.
Begeleiding
Elke dinsdagochtend volgden de medewerkers gezamenlijk les bij ROC Friese Poort. Naast hun eigen leervragen volgenden ze de algemene vakken, Rekenen, Nederlands en Burgerschap. Mieke: “Voor een erkend diploma Verzorgende IG moet je voldoen aan alle examenverplichtingen en deze vakken horen daar ook bij.” “Ik had moeite met medisch rekenen, maar ging ook zelf opzoek naar informatie om dit onder de knie te krijgen. Zo zocht ik naar YouTube filmpjes. Ik kwam filmpjes tegen van Meester Jesper en daarvan heb ik veel geleerd! Daarnaast heb ik de begeleiding vanuit Mieke altijd als zeer prettig ervaren. Ik kon altijd bij haar terecht met vragen. Ook mijn lieve collega’s hebben mij geholpen en gesteund waar nodig”, aldus Ingrid.
Zelfstudie
Hetty vertelt dat het maatwerktraject vooral gericht is op zelfstudie. “Klopt. Er zijn weinig contactmomenten op school. Je krijgt een halve dag les. Dan staat een docent klaar voor al jouw vragen. We vinden het als ZONL en ROC Friese Poort belangrijk dat ze in een groep de lessen volgen. Zo maken ze gebruik van elkaars kennis en hulp. Dat is fijn. Maar voor het grote deel komt het echt aan op zelfstudie en moet je zelf opzoek gaan naar hoe je de verschillende delen van de opleiding haalt. En Ingrid is daar een mooi voorbeeld van. Binnen ZONL hopte ze van locatie naar locatie om de verschillende onderdelen van de opleiding te halen.” Ingrid: “Mijn vaste werklocatie is in woonzorgcentrum Zonnewiede in Giethoorn. Hier was het niet mogelijk om een technische handeling te doen. Dit kon wel in de wijkverpleging, dus regelde ik dat ik met een collega van de Wijkverpleging meekon.”
Gewoon doen
Ingrid is ontzettend blij dat ze deze kans heeft gekregen. “Ik heb er zoveel van geleerd. Ik ben in mijn werk enorm gegroeid. Dat hoor ik ook van mijn collega’s. Ook ben ik nu eerst EAV’er (Eerst Aanspreekbare Verzorgende). Dat houdt in dat ik de eerst verantwoordelijke ben voor de zorg van een bewoner. Ik stel onder andere het zorgplan op, voer gesprekken en als er vragen of problemen zijn kan de familie bij mij terecht. Dit maakt mijn werk nog leuker! De speld die ik ontvang tijdens mijn diplomering ga ik met trots dragen. Ik raad mijn collega’s ook echt aan deze opleiding te volgen als je de kans krijgt. Gewoon doen!” “Het is mooi om te zien dat door deze opleiding te volgen medewerkers open staan voor diverse mogelijkheden, opzoek gaan naar kennis en ervaring en ze durven”, voegt Mieke daaraan toe.
Toekomst
Dit maatwerktraject was een pilot als eerste stap naar meer flexibel opleiden. Hetty: “Flexibel opleiden heeft de toekomst. Door dit traject konden we daar al een beetje aan proeven. En het was een groot succes. Voor de toekomst biedt het een mooie kans, zowel voor ROC Friese Poort als Zorggroep Oude en Nieuwe Land.”