Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Harry de Weerd helpt bij de dagbesteding in Talma Hof ‘Ik voel aan wat de ander nodig heeft’

Harry de Weerd (69 jaar) komt uit een heel andere wereld, zoals hij zelf zegt. “Uit de bouw. Een vrij harde wereld. Ik ben nooit op zoek geweest naar ander werk. Het vrijwilligerswerk bij de Zorggroep kwam echt op mijn pad.” Hij werkt al acht jaar met veel plezier bij Talma Hof in Emmeloord. Elke dag verwelkomt hij samen met de medewerkers Welzijn om 10.00 uur de deelnemers van de dagbesteding. 

Harry weet nog goed wat hij dacht, toen hij voor het eerst bij Talma Hof binnenstapte: “Ik was zeer verbaasd over de werkcultuur hier, dit was ik totaal niet gewend. Gaat het hier zo?” Hij werkte jarenlang voor een bouwbedrijf. “Met veel plezier hoor! Alleen daar draaide het voornamelijk om het behalen van deadlines. Die moet je gewoon behalen, geen excuses. Dat zag ik niet gebeuren bij de dagbesteding.” 

Nu zou je niet meer zeggen dat Harry decennialang een andere baan had. Feilloos voelt hij aan wat iemand nodig heeft. Een praatje, een luisterend oor, een wandeling, een spelletje of de hobbykamer. Hij ziet snel wat iemand in de groep leuk vindt en wat niet.  

Hier komen mensen die nog zelfstandig thuis wonen en de gezelligheid en structuur opzoeken in de huis- en hobbykamer van Talma Hof. “Vrolijke en serieuze onderwerpen worden hier met elkaar gedeeld. Steevast neem ik ‘s ochtends de krant met ze door. Om iedereen scherp te houden.”  

Ergens vindt Harry het ook niet heel gek dat dit werk hem goed ligt. “Ik was binnen het bouwbedrijf al snel een vertrouwenspersoon. Ik stond bekend als zorgzaam. Collega’s kwamen naar mij toe om hun verhaal te doen. Ze voelden zich veilig. Ook nu gebeurt dat.” 

Omgaan met het ritme
Toen het bouwbedrijf failliet ging, raakte Harry werkloos. Hij werd benaderd voor vrijwilligerswerk bij de dagbesteding. Samen iets gaan knutselen. Een kleine link met zijn vorige werk. “Na een paar weken was ik gewend hier. Ik vind het verrassend dat ik dit zo mooi vind om te doen. Je groeit ernaartoe, leert omgaan met dit ritme. Ook de samenwerking met de medewerkers Welzijn helpt enorm. Nu zou ik niet anders willen, ook niet gezien mijn leeftijd.” 

Zijn bouwverleden sijpelt af en toe door zijn vrijwilligerswerk heen. Hij wijst naar buiten: “Samen met een deelnemer heb ik een kippenhok gebouwd. Geweldig om dat samen met iemand te doen. Ook het windscherm maakte ik met een deelnemer die steevast zei: ‘wij zijn de bouwvakkers”, glundert Harry.  

Er zijn ook mindere kanten. Als iemand de groep verlaat, dan is dat moeilijk. Je ziet het aan Harry’s blik als hij vertelt hoe vorige week iemand afscheid nam, omdat het thuis niet meer ging en al snel naar een woonzorgcentrum zou verhuizen. “Ik vind het confronterend om te zien dat deelnemers achteruitgaan. Je bouwt toch een band op en leeft met elkaar mee. Ze gaan de allerlaatste levensfase in. Ik vind dat zo’n bijzonder, maar ook moeilijk moment.”  

Voldoening
Harry is kritisch op de beslissing van ZONL om in Talma Hof de afdeling Het Nieuwe Tij, een specifieke dagbesteding voor jonge mensen met dementie, te sluiten. “Je kan zoveel betekenen voor die groep, vooral met elkaar de moed en kracht erin houden. Samen ervaren hoeveel nog mogelijk is. Erg jammer dat het er niet meer is.” Gelukkig kan Harry genoeg betekenen voor de andere groepen van de dagbesteding.  

Er voor de ander zijn, doet Harry erg graag. “Het is fantastisch om deze mensen een stukje geluk in hun dag te geven, daar word ik zelf ook iedere dag weer blij van. Het geeft zoveel voldoening. Ik wil de deelnemers laten zien dat ze blij mogen zijn met wat ze nog kunnen.”  

Houtbewerken en schilderen, een vragenspel doen met de braintrainer of lekker in beweging zijn. “Samen kijken we naar waar de kansen en mogelijkheden liggen. Als dat lukt en ze gaan blij naar huis, dan is mijn dag ook geslaagd. Ik ga altijd met een goed gevoel naar huis.” 

Word jij ook vrijwilliger bij ZONL?
Kijk op onze website of stuur een mail naar vrijwilligerswerk@zorggroep-onl.nl

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij