Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Hartverwarmende initiatieven houden bewoners en medewerkers op de been

Geheel in lijn met het landelijke beeld loopt het ook bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land storm met liefdevolle acties uit de regio voor de bewoners, cliënten en medewerkers. Acties die het leed in coronatijd wat verzachten.

Gebaren van heel klein tot heel groot. “Het is hartverwarmend,” reageert Henrieke van Assen die namens de Zorggroep alle initiatieven coördineert. “Of het nu een kindertekening is of een grote actie van een ondernemer, we zijn er reuzeblij mee. Het houdt ons allemaal op de been.”

Het startte allemaal begin maart met de tulpenactie van een plaatselijke teler die wat wilde betekenen voor de woon- en zorglocaties in de polder. Dankzij bemiddeling van StEP, die de Noordoostpolder promoot, werden ontelbare bosjes tulpen gebracht bij alle locaties in Urk, Emmeloord en Marknesse. “Toen is het balletje gaan rollen,” aldus Henrieke van Assen. “We voelden aan dat er vast meer zou komen en dan wilden we dit goed en zorgvuldig organiseren.” Ze kreeg gelijk.

Taarten
Onmiddellijk volgde Limburgia met taarten voor Hof van Smeden en tekeningen en knutsels van kinderen. Op de Albert Schweitzerschool in Emmeloord maken de tien leerlingen zeepjes voor de bewoners van Wittesteijn. Niet geheel toevallig worden deze kinderen opgevangen omdat hun ouders overdag in de zorg de handen aan het bed zijn. 

Samenleving 
De blijken van meeleven komen uit werkelijk alle hoeken van de samenleving, zo blijkt. “Ontroerend was de actie van een negenjarig jongetje uit Sint Jansklooster,” somt van Assen op. “Die had voor alle 85 bewoners van Nieuw Clarenberg in Vollenhove een vrolijk kaartje gemaakt. Het moment van overhandiging werd door de fotograaf van het Financieel Dagblad op de gevoelige plaat vastgelegd. De krant werkt aan drie speciale edities over de betekenis van corona voor de zorg.

Urker vissers staan al bekend om hun sociale betrokkenheid. De vissende partner van ZONL-collega Greetje de Vries ving een grote partij vis voor het goede doel. Een ander Urker bedrijf fileerde de vissen waarna ze live werden gebakken bij ’t Kompas én smakelijk werden verorberd door de bewoners en medewerkers. Ook hier werden foto’s van gemaakt door Het Reformatorisch Dagblad en Weekblad voor de visserij. En restaurant De Otterskooi uit Dwarsgracht trakteerde alle bewoners op een heerlijke warme maaltijd. 

Boeken
En dan de Emmeloorder Rotary, die grote partijen boeken naar de mensen toe bracht. De dochter van een bewoonster van de Houttuinen, de aanleunwoningen bij Hof van Smeden blijkt hier de goede genius achter te zijn. Er zijn veel nieuwe en gebruikte boeken ingezameld waarbij ook de FlevoMeer Bibliotheek met een gift van maar liefst 100 grootletterboeken kwam. Voor de bewoners een prachtig cadeau, waar ze nu volop van genieten. Ook de Lionsclub Urk en Emmeloord liet zich niet onbetuigd. Die liet een doos vol bibliotheekboeken en twee nieuwe boeken over de polder bezorgen bij Revalidatie De Schakel. De revalidanten stortten zich er meteen op en op elke kamer liggen nu één of meerdere boeken op de nachtkastjes.

Mondkapjes
De wereldwijde vraag naar mondkapjes bracht meerdere gulle gevers op de been die de Zorggroep ter wille wilden zijn: The Potato company, Wildkamp en Kampstaal uit Emmeloord, Van Driel uit Luttelgeest en Hakvoort Professional die haar relaties in China ervoor aanboorde. Medewerkers van Xenos Emmeloord schonken veiligheidsbrillen terwijl er ook partijen spontaan bij de servicebalie in Steenwijk werden gebracht. 

Eindeloos
De constante stroom van gulle gevers en welgemeende gebaren lijkt vooralsnog onuitputtelijk. Zo schenkt de Jumbo in Marknesse paaseitjes aan de bewoners van Markehof, een gezin met vier kinderen brengt fraaie knutselkunstwerken langs bij Talma Hof, ene ‘Meneer Henk’ schenkt bossen rozen aan wijkteam Rondom de Kampen in Steenwijk, de diaconie van de kerk in Vollenhove houdt een tulpenactie, een actie van de Pionier in Marknesse voorziet de bewoners van een heerlijke warme maaltijd en Flevo Brass vrolijkt iedereen op met een gratis concert. “En ik geloof niet dat dit ophoudt. De mensen zijn zo met ons begaan,” doet Van Assen een kleine voorspelling. “Hier krijgen we allemaal zoveel energie en kracht van!”

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij