Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Hennie en Gosem Bovendeur voelen zich thuis in Nieuw Clarenberg

Hennie (78) en Gosem (81) Bovendeur wonen sinds kort in Nieuw Clarenberg in Vollenhove. ‘‘We hebben het hier ontzettend naar ons zin. Het is hier gezellig, we wonen mooi en de zorg is altijd dichtbij’‘, zegt Hennie enthousiast.

Het echtpaar woonde in het buitengebied van Sint Jansklooster. Gosem werkte jarenlang bij Staatsbosbeheer en Hennie zorgde voor de kinderen. ‘‘We hadden een grote tuin en keken uit op een weiland met koeien. We zijn echte buitenmensen.’‘ Ze woonden sinds 1968 met veel plezier op hun boerderij. Totdat Gosem van de ene op de andere dag niet meer kon lopen. Hun leven veranderende in een klap. Gosem bleek Parkinson te hebben en werd afhankelijk van zorg.

Slikken

‘‘Ja, dat was best even slikken’‘, vertelt Gosem. ‘‘Aan de andere kant zijn we ook nuchtere mensen. We realiseerden ons dat we ermee moeten leren omgaan.’‘ Hennie: ‘‘Samen besloten we er het beste van te maken!’‘ Nadat ze tijdelijk verhuisde naar ‘t Akkertien op de Voorst, schreven ze zich in bij Nieuw Clarenberg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

‘‘Hier konden we gelukkig heel snel terecht. We kregen twee appartementen naast elkaar; eentje om in te wonen en een tweede om in te slapen. We konden het geheel naar eigen smaak inrichten, dus we lieten de ruimtes schilderen en behangen en er is een nieuwe vloer gelegd. Vanaf onze woonkamer en ons balkon hebben we een mooi uitzicht over de entree van het woonzorgcentrum.’‘

‘‘De verzorgenden zijn lief en zorgzaam. Je merkt dat de mensen die hier werken echt begaan zijn met de bewoners. Mijn man wordt geholpen met wassen, aankleden, naar bed gaan en bezoekjes aan het toilet. ‘s Nachts staat de zorg standby. Het heeft me een heel fijn gevoel dat als er eens iets is, dat de zorg heel snel bij ons kan zijn.’‘

Soepje vooraf

‘‘Eten kan in het restaurant, maar wij doen dit meestal in ons eigen appartement. We kunnen kiezen tussen verschillende soorten groenten, we krijgen een soepje vooraf en er is ook nog een toetje met fruit. Soms kunnen we het helemaal niet op en dan bewaar ik het toetje voor de volgende morgen’‘, lacht ze.

‘‘Er hangt een goede sfeer. Mensen zien naar elkaar om’‘, zegt Gosem. Hennie: ‘‘We kennen inmiddels al best veel mensen. We maken regelmatig een praatje met de buurvrouw en de overbuurvrouw en drinken graag een kopje koffie in het restaurant. We zitten daar ‘s morgens vaak met een fijne groep aan een grote ronde tafel. We praten over van alles. Soms over vroeger, maar meestal gewoon over de gewone dingen van het leven.’‘

‘‘Er is hier genoeg te doen. Op vrijdagmiddag gaan we regelmatig naar het borreluurtje, we kunnen hier in de buurt goed wandelen en ik kan gemakkelijk een boodschapje halen. We zitten hier op onze plek. We vinden hier gezelligheid in combinatie met goede zorg in de buurt.’‘

Frisse neus

Hennie en Gosem kijken naar buiten. ‘‘Het is mooi weer’‘, zegt Hennie, terwijl ze de rolstoel van haar man aan de lading zet. ‘‘Vanmiddag kunnen we weer gezellig een rondje maken en een frisse neus halen!’‘.

Nieuw Clarenberg heeft een verzorgingshuis met 50 appartementen die geschikt zijn voor echtparen en 24 verpleeghuisplaatsen waarvan er 5 bestemd zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast is er nog de mogelijkheid tot kleinschalig groepswonen, voor mensen met dementie.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij