Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Het zit hem vaak in de kleine dingen’

Yvonne Leurink zorgt ervoor dat de cliënten van De Schakel ’s morgens een vers kopje koffie krijgen, helpt een handje bij de afwas en maakt bakjes vers fruit. “Als het fruit heel rijp is maak ik smoothies. Extra vitaminen zijn voor iedereen goed!”, zegt ze enthousiast. Yvonne werkt twee ochtenden in de week als vrijwilliger in revalidatiecentrum De Schakel in Emmeloord.

“Wat ik doe wordt dankbaar ontvangen. Dat geeft veel voldoening”, vertelt ze. Yvonne is sinds drie jaar vrijwilliger in De Schakel. Haar vriendin vroeg haar om mee te gaan. “Ik heb altijd een fotozaak gehad. Het leukst aan mijn werk vond ik het contact met verschillende soorten mensen. En eigenlijk is dit ook waar ik de meeste energie van krijg binnen De Schakel. Iedereen is anders!”

Revalideren

In De Schakel revalideren mensen na een operatie, val, beroerte of bijvoorbeeld longziekte (COPD). Het uiteindelijke doel is om weer terug naar huis te gaan. “Mensen krijgen hier een behandeling op maat, afgestemd op iemands situatie. Er wordt iedere dag therapie gegeven door onder andere fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Iedereen zet zich in voor verbetering!”

“Ik maak regelmatig een praatje met de cliënten die hier revalideren. Ik neem een puzzelboekje mee van huis voor mensen die van puzzelen houden, soms knutsel ik iets met een groepje dames, we wandelen soms een stukje in de tuin en als ik zie dat iemands nagels te lang worden, pak ik de nagelknipper erbij. Dat zorgzame heb ik van mijn Indische moeder geloof ik”, vertelt Yvonne lachend.

Op eigen benen staan

“Van mij krijgt De Schakel een 9,5!”, zegt Nel (71) uit Steenwijk. Ze verblijft twee weken in De Schakel en mag overmorgen weer naar huis. “Ik heb een nieuwe heup en ben hier begeleid om weer letterlijk en figuurlijk op eigen benen te staan. De zorg en begeleiding is goed. En het is fijn dat er vrijwilligers zijn, die wat meer tijd hebben voor een praatje en aandacht hebben voor mensen die wat minder vaak bezoek krijgen.” Yvonne lacht. “Het zit hem vaak in de kleine dingen”, zegt ze. “En het is fijn dat mensen dit waarderen. Mijn vrijwilligerswerk in De Schakel is gevarieerd en het zorgt ervoor dat ik met een voldaan gevoel naar huis ga.”

Behandeling thuis voortzetten

De medewerkers stimuleren hun cliënten om zelf te oefenen om zo weer zelfstandig mogelijk te worden. Mensen die na de revalidatie weer naar huis gaan, kunnen hun behandeling voortzetten.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij