Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

BreinPunt Noordoostpolder: dé plek waar je terecht kunt voor informatie over het brein

Als jij of jouw naaste gediagnostiseerd wordt met dementie, depressie, verslaving of
burn-out of wordt getroffen door een beroerte, komt er veel op je af. Je zit misschien vol vragen en bent op zoek naar meer informatie. Sinds kort kun je hiervoor terecht bij het BreinPunt Noordoostpolder*. Dit is dé plek waar je alle informatie kunt vinden over allerlei verschillende soorten aandoeningen van het brein.

Waardevol

Karina is, sinds de officiële opening van het BreinPunt, vrijwilligster en doet dat met veel plezier. “Ik vind het ontzettend waardevol dat deze plek er is. Twaalf jaar geleden heb ik een herseninfarct gehad en helaas in 2020 nog een keer. Dat had en heeft een enorme impact op je leven. Ik zat, na de diagnose, vol vragen en was op zoek naar antwoorden. Dat ging niet heel makkelijk.  Met de komst van dit BreinPunt kunnen mensen die te maken krijgen met een aandoening in de hersenen, sneller een antwoord vinden op de vragen die ze hebben.”

Samenwerking
Daarnaast geven de vrijwilligers ook advies. “Klopt, soms hebben we het antwoord niet paraat. We verwijzen ze dan door naar andere personen of instanties. Het BreinPunt is een mooie samenwerking tussen diverse organisaties. Er is genoeg kennis is huis. Daarnaast vind ik het belangrijk te benoemen dat we er ook zijn om een luisterend oor te bieden. We begrijpen dat mensen behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen en dat is ontzettend belangrijk. Ook dan zijn wij er."

Volop informatie beschikbaar
Bij het BreinPunt is volop informatie beschikbaar. “We hebben een kast vol boeken over verschillende onderwerpen. Je kunt deze rustig doorlezen in de bibliotheek. Wanneer je lid bent van de FlevoMeer Bibliotheek is het ook mogelijk deze mee naar huis te nemen. Ook hebben we een rek vol folders en brochures die je gratis mee mag nemen. Tot slot stellen we diverse hulpmiddelen beschikbaar ter ondersteuning. We hebben hier bijvoorbeeld speciale telefoons, een kalenderklok, tablets, een interactieve kat, maar ook een bord met zuignap of afstandsbediening om uit te proberen. Dit gaat altijd in overleg met MaxVitaal die de hulpmiddelen beschikbaar stellen.”

Voor mensen met dementie en hun naasten is een dementiekoffer samengesteld. In deze koffer zitten boeken, folders en een film. Ook deze kan gratis uitgeleend worden. “We helpen hiermee de mensen een beetje verder op weg, omdat na de diagnose er zoveel op mensen afkomt”.

Vragen over het brein? Kom langs.
Het werken als vrijwilliger bij het BreinPunt geeft Karina veel voldoening. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat er een plek is waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over het brein. Het BreinPunt is een laagdrempelige en toegankelijke plek waar iedereen van harte welkom is.” BreinPunt Noordoostpolder is iedere woensdag geopend van 10.00 uur tot 11.30 uur en van 18.30 uur tot 20.00 uur. Je vindt het BreinPunt in de Flevomeer Bibliotheek in Emmeloord (Harmen Visserplein 5). Eén keer per maand worden gratis lezingen georganiseerd over diverse onderwerpen.


*BreinPunt Noordoostpolder is een samenwerking van divers organisaties. Meewerkende partners zijn Alzheimer Trefpunt, FlevoMeer bibliotheek, MaxVitaal, Carrefour, Stichting Philadelphia Zorg, Kwintes, InteraktContour en Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Er is een lokaal preventieakkoord met de gemeente Noordoostpolder.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij