Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Met het Waterloopbos als rode draad….

In woonzorgcentrum De Zaaier in Blokzijl woont Hans Tukker. Geboren op 16 september 1946. Ook Hans viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Net als Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De ziekte van Parkinson bracht Hans een jaar geleden onder de beschermende vleugels van De Zaaier. Hoewel hij cognitief nog goed is, wil het spreken maar moeizaam.

“Ik ben geboren in Vollenhove,” begint Hans terwijl we in zijn eigen slaapkamer zijn gaan zitten. “Er waren broers en zussen maar ik was de enige die na school in het Waterloopbos ging werken. Dan ging ik er op de fiets naar toe.” Rijksmonument Waterloopbos is een begrip in de polder. Samen met zijn collega’s voerde Hans hier honderden onderzoeken uit naar het gedrag van water. Het Waterloopkundig Laboratorium deed onderzoek naar de Deltawerken maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Daar was veel onderzoek voor nodig.

Het Waterloopbos zoals dat er in 1969 bij lag.

Het wordt al snel duidelijk dat deze periode de gelukkigste van Hans’ leven was. “Een mooie tijd,” zegt hij met een kleine glinstering in zijn ogen. Ook passeert kort nog een periode in de luchtmacht de revue maar waar we die moeten plaatsen in de tijdlijn van het leven, is even lastig. Van zijn jeugd weet hij niet veel meer te vertellen. Wel over zijn huwelijk dat tot zijn spijt vroegtijdig eindigde. Bezoek komt er geregeld, zo vertelt hij. “Mijn zoons komen wel langs. En mijn broer.” Boven het bed is een foto van een kleinzoon in de hoek van een wissellijst gestoken. Achter het glas is met zorg een collage poezenfoto’s samengesteld. Hans: “Bij mij waren er altijd katten thuis.” Als het mocht zou hij in het huis zeker wel een kat willen hebben. Begeleider Remmelt de Boer, die gezellig meeluistert, knipoogt: “Hans is een hele goeie man. Altijd in voor een praatje. We hebben veel lol samen.”  

Hans heeft zijn plek in De Zaaier inmiddels helemaal gevonden: “Ik vind het hier prachtig. De verscheidenheid van mensen maakt het leuk. En ik kan met iedereen goed opschieten.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij