Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Start BBL ‘Maatschappelijk Verzorgende IG’ in februari 2021

Werken en leren (bbl) is heel normaal in de zorg. Ook bij ZONL. Momenteel zijn er maar liefst 5 klassen vol met ZONL-studenten aan ROC de Friese Poort. Normaliter starten we elk jaar in september een nieuwe klas met BBL’ers. Dit jaar is dat anders. Hetty Bolt, Adviseur Leren & Ontwikkelen bij ZONL, praat ons bij.

“Vijf klassen is best veel”, vertelt Hetty. “Dat zijn klassen met leerlingen voor de opleidingsrichtingen verzorgende, verzorgende IG en verpleegkunde. Het zijn allemaal ZONL-collega’s. We leiden binnen ZONL ontzettend veel op. Onze eigen mensen willen doorgroeien, dus dan bieden we ze een opleiding aan. Maar er starten elk jaar ook veel zij-instromers. Die hebben in de basis minimaal een mbo-2 opleiding en al wat levenservaring opgedaan. Deze mensen komen van buiten ZONL en starten bijvoorbeeld in de opleiding ‘Maatschappelijk Verzorgende IG’. Dit jaar start er geen klas in september, want we kregen het niet geregeld.”

Roet in het eten

“De werving voor de nieuwe september-klas begint altijd al in maart’, vertelt Hetty. “Dan organiseren we een informatiebijeenkomst over het bbl-traject voor de opleiding ‘Maatschappelijk Verzorgende IG’. Bij deze combinatie opleiding stroom je na 2 jaar uit met 2 diploma’s. Dat willen we bij ZONL graag, want welzijn en zorg is een topcombinatie. Ook vinden we welzijn een heel belangrijk thema. Dit jaar kon de informatiebijeenkomst niet gepland worden. De coronacrisis was net los gebarsten. Na overleg met alle betrokken collega’s is besloten dat zonder goede informatie, de werving niet van start zou gaan. We willen dat mensen een weloverwogen keus maken voor het werken in de zorg, gebaseerd op de juiste informatie. Dat was niet mogelijk dit jaar.”

Persoonlijke begeleiding

“In de eerste 10 weken van de opleiding loopt een bbl’er dagelijks mee met een andere collega. Stukje bij beetje doet een student dan steeds iets meer zelf in de zorg voor de cliënt. Die persoonlijke begeleiding was niet mogelijk als de coronamaatregelen zo intens bleven als ze waren in het voorjaar. Normaliter evalueren we dan na 10 weken, samen met de student, of iemand voldoende vooruitgang boekt en blij en gelukkig is met zijn of haar keus voor een baan in de zorg. Ook die begeleiding konden we even niet garanderen. We hebben dus heel bewust keuzes moeten maken, wat ons een hele klas studenten gekost heeft.”

Digitaal verder

“Ondanks de coronacrisis zijn alle ZONL-studenten bij en heeft niemand vertraging opgelopen. Dat is ook een compliment aan ROC de Friese Poort, want die hadden de online lessen vrij snel geregeld. Ook ZONL is in rap tempo gedigitaliseerd. Met de kennis van nu, hadden we de informatiebijeenkomst en begeleiding online georganiseerd, maar zover waren we in maart nog niet. Nu hebben we dat allemaal uitgedacht. We starten in het najaar de werving voor de februari klas van 2021. Er wordt een digitaal webinar georganiseerd als vervanger van de informatiebijeenkomst, zodat we iedereen goed kunnen informeren. Zo weet elke geïnteresseerde dus wat hij of zij kan verwachten van een bbl-traject bij ZONL. Daarna komt de vacature online en start het reguliere wervingstraject. De werving en begeleiding maken we ‘corona-proof’ en daar zijn we best trots op! We zullen vast weer veel goede studenten weten aan te trekken die enthousiast zijn voor het werken in de zorg.”

Geïnteresseerd

In het najaar zullen we bekend maken wanneer de informatie webinars zullen zijn en vanaf wanneer geïnteresseerden hun interesse kenbaar kunnen maken. We hopen in november 2020 de selectieprocedure af te ronden. Hou onze website én social mediakanalen in de gaten voor meer informatie.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij