Voorlezen:

Lettergrootte:

Steunouder zijn is
leuk en belangrijk

Steunouder

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Soms kun je daar als ouder wel wat helpende handen bij gebruiken. Zou jij geholpen zijn met een vertrouwd adres waar je kind een of twee keer per week terecht kan? Laat het ons weten! Of heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken door heel praktisch een dagdeel per week een gastvrij thuis te bieden aan een of meer kinderen? Meld je dan aan als vrijwillige steunouder!

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen en ouders. Een gezin, een echtpaar (jong of oud) of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Eén of twee dagdelen per week bieden ze een gastvrij thuis aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

Voor wie?

Je wil het liefste zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Dan kun je wel wat extra hulp gebruiken. Bijvoorbeeld

  • Als het zorgen voor je kind(eren) je teveel is.
  • Als je zelf geen mensen kent waarop je kunt terugvallen.

Hoe?

Je spreekt af dat je kind een of twee keer per week naar de steunouder gaat. We zoeken iemand dicht bij jou in de buurt. Om te beginnen voor 3 maanden, maar vaak ook langer. Altijd in overleg met jou. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we met een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen het vertrouwen kan groeien. De meeste kinderen vinden het leuk extra aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen en genieten van hun uitjes naar de steunouder. En als ouder kun je de zorg voor je kind een beetje delen met iemand anders en sta je er minder alleen voor.

Steunouder is vrijwillig en gratis. Je maakt samen met de steunouder en de coördinator afspraken. Bijvoorbeeld over het halen en brengen en wat je kind meeneemt. De coördinator blijft beschikbaar voor vragen gedurende het hele traject voor zowel de steunouder als voor de ouder van het kind.

Veilig

De veiligheid van een kind is voor iedereen belangrijk! Steunouders krijgen allemaal een uitgebreide screening en moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en zijn verplicht de trainingen van steunouder te volgen. Voor steunouders zijn er geen kosten verbonden aan de training en VOG.

Voor meer informatie kunt u uw vraag met contactgegevens mailen naar steunoudernop@zorggroep-onl.nl, dan wordt er contact met u opgenomen

Ervaringen

Klaver
Bellen Werken bij