Succesvolle proef met Smart Glasses
Een arts die op afstand via een bril van een verpleegkundige meekijkt naar een wond van een bewoner. Deze unieke manier van zorgverlening gebeurt sinds kort in Kleinschalig wonen De Meenthehof in Steenwijk. Hier loopt met succes een proef met de Vuzix Smart Glasses. Slimme brillen dus. “De bril brengt rust en bespaart kostbare tijd,” aldus verpleegkundige Hetty Pilat van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.
De futuristische bril is inmiddels al niet meer weg te denken bij de zorg en ondersteuning in De Meenthehof. Hetty: “Ik zet de bril over mijn eigen bril heen en stel hem scherp op mijn ogen. Ik log in met een QR-code en dan krijg ik meteen mijn contacten te zien: dat zijn collega’s, artsen, wondverpleegkundigen of psychologen. Als ik klik op de foto van de wondverpleegkundige, kan die meteen via haar telefoon met me meekijken naar een beenwond van een bewoner.”
Rust
De wondverpleegkundige kijkt dus letterlijk door de ogen van de verpleegkundige mee. Via een microfoon bij het oor kan overlegd worden. Hoewel het om een pilot gaat zijn de successen al groot. Hetty: “De belangrijkste winst is de tijd. Specialisten hoeven niet meer in de auto te springen maar kunnen op afstand diagnoses stellen en tips geven. Behandeling op afstand dus. Ook de specialisten geven al aan dat dit voor hen bijzonder helpt. De andere winst is rust. Er komen minder vaak nieuwe gezichten over de vloer wat bij onze bewoners met dementie toch vaak wat onrust geeft.”
Via de Vuzix-bril kijkt een psychologe op afstand met Hetty mee bij een bewoner.
Eindeloos
Dankzij de Vuzix-bril helpen nu al verschillende specialisten mee: artsen, wonderverpleegkundigen maar ook psychologen. Zij kunnen meekijken bij bepaald gedrag van bewoners en de oorzaak hiervan achterhalen. En ergotherapeuten kunnen op afstand adviseren bij het gebruik van de tillift. Wie volgt? “We denken ook aan logopedisten en diëtisten om mee te laten kijken,” somt Hetty even gauw op. “En onderling kunnen collega’s elkaar inschakelen als stagiaires vragen hebben of een bepaalde handeling willen toetsen waar een verpleegkundig oogje in het zeil nodig is.” De mogelijkheden lijken dus eindeloos. Familie zou even om het hoekje kunnen kijken via de bril. Maar dat is niet de bedoeling. Hetty: “Hiervoor is het beeldbellen gewoon veel geschikter. De slimme bril dient duidelijk een medisch doel.”
Omarmen
De inzet van de Smart Glasses past prima in de keuze van Zorggroep Oude en Nieuwe Land voor meer technologische hulpmiddelen in de zorg. “We zetten slimme hulpmiddelen al veelvuldig in bij activiteiten van de bewoners,” legt Hendrika van Dijk uit. Zij is Projectleider Mensgerichte technologie bij de Zorggroep. “Zo hebben we een interactieve belevenistafel, een fietslabyrint, een robotkat en een tovertelefoon. Maar tegelijk zijn we ook druk bezig met middelen die de zorg meer ondersteunen en bijdragen aan een nog hogere kwaliteit van zorg. Daar past de slimme bril dus bij maar ook een Wolk heupairbag of een robotmaatje.” Dat juicht Hetty ook van harte toe. Als het aan haar en de collega’s ligt, maakt de Vuzix-bril het werk er in de hele organisatie straks stukken leuker, beter, gemakkelijker én efficiënter op.