Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Van thuishulp naar verpleegkundige: Karin (50 jaar) deed het!

Een paar weken geleden blies Karin 50 kaarsjes uit. Nu is er alweer reden voor feest, want sinds 21 april is ze officieel verpleegkundige. Makkelijk was het niet, maar het carrièrepad wat Karin bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) doorliep resulteert nu voor de derde keer in een nieuwe baan. Van thuishulp tot verpleegkundige…haar loopbaan in de zorg is nooit saai geweest!

“Toen mijn kinderen weer naar school gingen in 2006, ben ik weer gaan werken”, vertelt Karin. “Ik had geen beroepsdiploma’s en zocht een baan binnen de schooltijden van de kinderen. Ook mocht het niet ver uit de buurt zijn. Ik kon aan de slag als thuishulp bij ZONL, waar ik een paar cliënten per week hielp in de huishouding. Tijdens mijn werk ontmoette ik natuurlijk tal van collega’s, van ZONL én van andere zorgorganisaties. Ik kwam er voor het huishouden, zij voor de persoonlijke zorg aan de cliënt. Samen zorgden we ervoor dat de cliënt zo lang mogelijk thuis kon blijven wonen.”

Bezuinigingen als motivator

“Eind 2013 werden er bezuinigingen in het huishoudelijk werk aangekondigd. Het werk zou over gaan naar PGVZ, maar dat duurde uiteindelijk nog tot december 2016. Ik heb nagedacht over mijn toekomst bij ZONL. Het ‘zorgen voor’ vind ik fantastisch en dat merkte de verzorgenden en verpleegkundigen die ook bij mijn cliënten kwamen op. Zij stimuleerde me om na te denken over een vervolgopleiding. Je kan zeggen dat de aangekondigde bezuinigen én de leuke collega’s me gemotiveerd en gestimuleerd hebben verder te gaan leren. Ik heb de opleiding verzorgende IG behaald in januari 2016 en kon toen zo bij wijkteam Blokzijl aan de slag.”

Karin aan het werk als verpleegkundige in de wijk

Doorleren

“Toen ik de opleiding tot verzorgende IG deed, heb ik dat náást mijn werk als thuishulp gedaan. Ik werkte anderhalve dag als thuishulp en liep daarnaast nog 16 uur stage voor de opleiding verzorgende IG. Dat was druk”, verteld Karin lachend. “Toch ben ik vlak na het halen van mijn diploma, weer aan een nieuwe opleiding begonnen. Er gingen verpleegkundigen weg bij ZONL en ik dacht: dát wil ik! Ik kreeg dit keer de kans de BBL-opleiding te volgen tijdens mijn werk én ik wist waar ik aan begon. Doorleren was voor mij een logische stap.”

Oh…help!

“Natuurlijk dacht ik wel eens: “Oh…help! Waar ben ik aan begonnen?”, want er zijn momenten waarop je er gewoon even door heen zit”, vertelt Karin eerlijk. “Gelukkig zijn er dan altijd begeleiders op school en op het werk en klasgenoten en collega’s waar je even je verhaal bij kwijt kan. Zo’n ‘help-moment’ duurt nooit lang en als je er eerlijk over bent, kom je er ook altijd weer uit. Maar je moet je niet vergissen: werken en leren combineren met een druk gezinsleven is een hele opgaaf! Ik heb het diploma, zij het met een paar weken vertraging, gelukkig gehaald en ben nu écht verpleegkundige. Daar ben ik trots op!”

Verpleegkundige bij ZONL

“Verpleegkunde is een interessant vak”, zegt Karin. “Er is altijd wel wat nieuws te doen of te leren. Ik vind meer kennis hebben heel leuk. Zo heb ik meer werkplezier, omdat ik méér kan betekenen voor onze cliënten. Ik spar met collega’s over de zorg of over het beste behandeltraject voor een specifieke cliënt. Dat daagt mij uit om het steeds nét iets beter te doen. Ik werk op dit moment met veel plezier bij wijkteam Nieuw Clarenberg in Vollenhove”

“Ik hoop dat we, nu de verpleegkundigen door de coronacrisis zo goed in beeld zijn, meer mensen kunnen enthousiasmeren te kiezen voor dit mooie vak. Ik vertel er altijd enthousiast over aan iedereen in mijn omgeving. Ook onze nieuwe bestuurder vertel ik er graag alles over en hij mag gerust een dagje met me mee. Ik hoop dat hij dit leest en laat hem graag kennismaken met onze cliënten! Ik blijf in elk geval zo lang mogelijk in de wijkverpleging werken. Daar hou ik het tot mijn pensioen wel uit.”

Interesse

Heb je interesse in een werken-leren traject (BBL) bij ZONL? Of ben je verzorgende IG of verpleegkundige en wil je een dagje meelopen in onze wijkverpleging om te kijken of werken bij ZONL iets voor jou is? Neem dan contact op met het team Werken bij via werkenbij@zorggroep-onl.nl. We ontmoeten je graag.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij