Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Wijkverpleging ZONL maakt op vakantie gaan mogelijk

Naast zorg thuis, ook zorg op vakantieadres

Ook deze zomer hebben zich weer cliënten gemeld bij de wijkverpleging van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), die in de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder of Urk op vakantie willen maar daarbij niet zonder zorg kunnen. Van wassen en aankleden tot complexere zorgvragen zoals katheteriseren en wondverzorging. De wijkteams van ZONL staan voor ze klaar en maken daarmee de vakantie mogelijk waar de cliënt en zijn of haar familie al zo lang naar uit kijken.

Wijkverpleegkundige Nienke Scholtmeijer van Wijkteam Giethoorn werkt in toeristisch gebied en heeft dan ook jaarlijks te maken met zorg op een vakantieadres: ‘Soms liggen ze hier met een boot, verblijven ze in een vakantiehuisje of in een caravan op de camping. Het gaat om mensen die zichzelf niet meer kunnen redden en waarbij het de partner of familie (deels) niet lukt om de zorg over te nemen. Wij schieten dan te hulp.’

Even zoeken

De cliënten komen vaak maar voor een weekend of week in zorg bij ZONL. ‘Voor zowel de cliënt als de zorgverlener is het wennen. Je kent elkaar niet en je zit ook nog eens in een andere omgeving; een soms krappe hotelkamer of caravan. Wat is praktisch bij deze cliënt, wat zijn ze gewend, wat vinden ze prettig? Wanneer het om meer dan alleen steunkousen aantrekken gaat, is dit soms even zoeken. Je wilt het beste voor de cliënt, zeker in hun kostbare vakantieperiode’, vertelt Nienke. 

Dankbaar

Ondanks dat het veel tijd kost om voor korte duur een dergelijke cliënt te helpen, vinden Nienke en haar collega’s het ontzettend mooi: ‘Door de zorg die wij bieden, maak je het voor hen mogelijk om op vakantie te gaan. Het is prachtig om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Ze zijn je altijd erg dankbaar.’ Ondanks dat het in vakantietijd wat extra druk op de planning geeft, wordt er dan ook altijd gekeken naar een oplossing, samen met de cliënt en familie / mantelzorger.

Afwisseling

Verzorgende Erna Bood van Wijkteam De Wieden vult Nienke aan: ‘Ik vind de tijdelijke zorg voor cliënten die op vakantie zijn altijd erg leuk. Ik hou van die afwisseling. Je ziet de cliënt maar heel kort, maar er heerst een andere sfeer dan thuis. Ze zijn op vakantie, dus ze hebben vaak hele leuke verhalen.’ Ook vind Erna het interessant om van de cliënten te horen hoe andere zorginstellingen werken: ‘Gaat het bij ons anders, of is de werkwijze gelijk? Altijd leuk en leerzaam om dit te horen’.

Vakantiezorg

Op dit moment verleent Erna zorg aan mevrouw Kamst (95) uit Emmen. Zij zit samen met haar zoon, dochter en schoonzoon in een vakantiehuisje in Wanneperveen en vertelt over de ‘vakantiezorg’ die zij ontvangt: ‘Ik kon mij altijd goed alleen redden, maar sinds april krijg ik thuiszorg. Dit bevalt prima, maar eigenlijk kan ik het niet uitstaan dan ik het zelf niet meer kan. Maar ik geef me hier aan over en ben nu extra blij met de zorg van ZONL, zodat ik op vakantie kan.’ Mevrouw is niet graag alleen en vind het dan ook erg fijn dat ze nu 14 dagen lang haar familie om haar heen heeft. ‘Voor de kinderen is het fijn om de lichamelijke verzorging aan professionals over te laten. Het zijn leuke dames en het is prettig dat er voldoende tijd is voor een gezellig gesprek. Mochten we volgend jaar weer gaan, dan zal ik ze zeker weer vragen!’, besluit mevrouw Kamst.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij