Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

ZONL biedt zorg voor iedereen; óók voor kinderen - ‘Een glimlach van oor tot oor, daar doen we het voor!’

Bij thuiszorg denkt men vaak aan persoonlijke verzorging en verpleging van ouderen. Maar Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) is er voor iedereen. Ook voor kinderen. “We zijn heel dankbaar dat we voor Gerdine mogen zorgen”, vertelt verzorgende IG Anna Gort van thuiszorgteam De Staart op Urk. Ilse Limburg, moeder van de tweejarige Gerdine, vertelt over de betrokken zorg die zij thuis ontvangen.

Gerdine heeft het Kleefstra syndroom, een zeldzame genetische afwijking die leidt tot een algehele ontwikkelingsachterstand. “Het zijn best veel zorgmomentjes. Het eerste jaar hebben we alles zelf gedaan. Maar toen Gerdine na een ziekenhuisopname thuis kwam, werd het mij teveel. Ik kon het niet alleen meer en dus schakelden we in overleg met het UMCG de hulp van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in.”Vertrouwen
“Ik vond het lastig om de zorg uit handen te geven”, geeft Ilse toe. “Het was even wennen, maar het zijn stuk voor stuk fijne zorgmedewerkers. Het vertrouwen groeit vanzelf”. Anna beaamt dit: “Het is ook niet niets. Het gaat om de zorg van je tweejarige dochter, die erg kwetsbaar is. Ilse weet als moeder natuurlijk het beste wat goed voor haar is. We overleggen veel en het is fijn dat ze ons het vertrouwen geeft”.

Vijf tot zeven ochtenden en twee tot drie avonden in de week komt de thuiszorg langs voor de verzorging van Gerdine. Denk aan het in bad doen, aankleden, eten en drinken geven, medicatie toedienen en het zuurstof en slaapmasker aansluiten. “Ze gaan mee in het ritme van ons gezin en nemen ook echt de tijd”, vertelt Ilse. Anna komt al vanaf het begin bij de familie Limburg. “Doordat je er al een poos komt, leer je Gerdine goed kennen. Alle kleine stapjes in de ontwikkeling maak je mee, dat is prachtig om te zien.”

Waardevol
Dat ZONL een aantal zorgmomenten van Ilse overneemt, brengt haar rust. “Mijn man werkt onregelmatig, dus ik sta er vaak alleen voor. Met drie kinderen, waarvan twee met een handicap, red ik het gewoonweg niet.” Anna vindt het heel waardevol dat ze iets voor dit gezin kan betekenen; “Zo heeft Ilse meer tijd en aandacht voor de andere kinderen”.

De zorg voor Gerdine maakt de werkdag voor Anna en haar collega’s ook afwisselend: “Het zijn veelal ouderen waar we komen, maar steeds vaker verlenen we ook zorg aan kinderen. Dat is heel anders. Vaak kunnen cliënten zelf nog wel een en ander en is communicatie goed mogelijk. Bij Gerdine is dat niet het geval. Ze maakt wel geluidjes en lacht. Door liedjes te zingen en met aanrakingen probeer je een band te scheppen.”Genietmomentjes
Gerdine geniet ontzettend van het badderen. “Je merkt dat ze in bad helemaal los komt. Dan beweegt ze echt alles, maakt ze geluidjes en heeft ze een glimlach van oor tot oor. Dat is fantastisch om te zien en daar genieten we allemaal van”, lacht Anna. “Het is dan inderdaad een hele andere Gerdine. Ze geniet er op en top van”, beaamt Gerdine haar moeder.

“Het is goed dat we Ilse kunnen ontlasten en Gerdine even één op één aandacht krijgt”, vertelt Anna. Soms gaat Ilse hardlopen als Gerdine in bad gaat. “Dan heb ik even een momentje voor mezelf. Het is fijn dat ik Gerdine dan met een gerust hart kan achterlaten. Ik zou niet weten wat ik zonder deze zorgtoppers moet!”, besluit Ilse.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij