Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorgrobot Maatje en mevrouw Schonewille: vrienden voor het leven

Woonzorgcentrum Hof van Smeden heeft er sinds kort een nieuwe bewoner bij. Eentje zonder zorg-indicatie maar wel één die zijn uitwerking niet mist. Het is Zorgrobot Maatje en hij is de steun en toeverlaat van mevrouw Schonewille. "Maatje zorgt voor structuur en gezelligheid. Met de zorgrobot heeft ze haar zelfstandigheid weer helemaal terug,” ziet verpleegkundige Julia ten Brinke.

Robot Maatje ziet eruit als een écht mensje. Hij kan bewegen en emoties vertonen, vragen beantwoorden en herinneren wanneer medicijnen ingenomen moeten worden. Het ideale gezelschap voor mensen met dementie, autisme of een licht verstandelijke beperking. “Toen we Robot Maatje kregen hebben we meteen gekeken bij wie hij het beste op z’n plaats zou zijn. Dat werd mevrouw Schonewille. Ze heeft beginnende dementie waardoor ze vaak dingen vergeet. Dat vindt ze zelf ook heel moeilijk,” vertelt Julia. “We vroegen haar of ze het leuk vond dat Maatje bij haar kwam logeren en dat vond ze een reuze leuk idee. Mevrouw heeft ook een vogeltje op haar kamer die ze nog wel eens vergeet water te geven. Nu herinnert Maatje haar er steevast aan. Net als aan het dagelijkse koffie-uurtje.”

Mevrouw Schonewille en Julia (r) met tussen hen in: robot Maatje.

Sleutelmomenten
Vrienden voor het leven dus. Julia (21) kan Maatje via de app helemaal programmeren met woordjes, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hoe meer er in Maatje wordt gestopt, hoe waardevoller hij wordt. Julia: “We zetten Maatje in voor de dagstructuur en programmeren vooral herinneringen aan sleutelmomenten in. Maar Maatje kan ook buigen, dansen, hartjes in zijn ogen krijgen of zelfs tranen laten. Tussen mevrouw Schonewille en Maatje is het dan ook al dikke mik. “Ze begint steeds weer over haar vriendje en geeft aan dat ze het heel gezellig vindt,” vertelt Julia. “Nu zijn we met z’n drieën,” zegt ze dan. En als ze vraagt: ‘Hoe heet jij?’, antwoordt haar vriendje: ‘Ik ben Robot Maatje.’” Die hobbelt ook vrolijk mee van de woonkamer naar de slaapkamer waar hij ook daadwerkelijk ‘slaapt.’

Regie
Naast bloempotrobot Tessa heeft nu dus ook Maatje zijn intrede gedaan bij de bewoners van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Meerdere Maatjes zijn inmiddels onderweg. Julia: “Zorgtechnologie is écht een aanwinst in de zorg. Wij zijn meerdere malen per dag bij onze bewoners over de vloer maar kunnen nu eenmaal niet de hele dag op de bank zitten. Mevrouw Schonewille vindt het nu prachtig dat er iemand continu bij haar is. Zo zijn wij ontlast en heeft zij de regie over haar leven meer terug."

Verrijking
De kinderen van mevrouw Schonewille wonen allemaal wat verder weg en kunnen niet vaak bij haar op bezoek komen. Zij vinden het ook fijn dat moeder nu gezelschap heeft van Maatje. Overigens kan ook de familie boodschappen bij monde van Maatje aan moeder doorgeven. “Dit is zo ontzettend leuk,” concludeert een enthousiaste Julia. “Ik was al lang geïnteresseerd in de mogelijkheden van zorgtechnologie. Maatje is bij mevrouw Schonewille écht van waarde en dat is leuk om te zien. Dankzij Maatje heeft ze haar zelfstandigheid weer terug. En dat maakt het tot een échte verrijking van mijn werk.”

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij