Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Zorg verlenen aan cliënten met corona: uitdagend, intens en dankbaar werk

Nadat het coronavirus in Nederland uitbrak, werden binnen Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) coronawijkteams gevormd. Marleen Stam en Trijnie de Boer, verpleegkundigen in de wijkverpleging van ZONL, zijn onderdeel van het coronawijkteam van Steenwijkerland en vertellen over hun ervaringen van de afgelopen weken.

Toen ZONL intern een oproep deed voor het werken in speciale coronawijkteams, twijfelde Marleen Stam geen moment en meldde zich direct aan: “Ik hou heel erg van een uitdaging. Ik zag dit voorbij komen, en dacht meteen: ‘dit past bij mij!’”. Ze besefte zich wel degelijk dat er veel op haar af zou komen. “Het vraagt veel flexibiliteit, je moet geen 9-tot-5-mentaliteit hebben, en ook niet angstig zijn aangelegd.”


Behapbaar

“Je voelt wel een bepaalde druk”, vertelt collega Trijnie de Boer. “Corona komt er aan, maar je weet niet wanneer en in welke mate. Dat maakte het in het begin best wel even spannend, maar dat dynamische spreekt mij juist ook erg aan.” Het aantal cliënten van de coronawijkteams in Steenwijkerland loopt in lijn met de landelijke cijfers terug. “Het is druk geweest, maar gelukkig wel altijd prima behapbaar. Een echte piek hebben we niet gehad, althans, zo hebben we dat met ons team niet ervaren”, aldus Trijnie.


Duidelijke voorlichting

Bang om besmet te raken is Trijnie niet: “Wanneer je de beschermende middelen op de juiste wijze gebruikt, dan ben je veiliger dan dat je in de supermarkt loopt. Na mijn route ga ik altijd direct naar huis om te douchen en mijn kleding apart te wassen.” Ook collega Marleen voert haar werk met een gerust hart uit. “Er zijn goede persoonlijke beschermingsmiddelen en duidelijke voorlichting vanuit ZONL. Het overleg met de managers heb ik als heel prettig ervaren. Vragen werden grondig uitgezocht en onzekerheden werden goed besproken”, vertelt Marleen. “Dat helpt je veilig te voelen bij een cliënt met corona”.


Intens

Het verzorgen en verplegen van cliënten met (verdenking van) corona is heel anders dan het verlenen van zorg vanuit het reguliere wijkteam. “Het is veel intenser. Je komt niet alleen voor zorghandelingen. Er heerst voelbare spanning bij de cliënten en ze hebben veel vragen. Daar moet je alle tijd voor nemen”, legt Trijnie uit. Zorgmedewerkers uit het coronawijkteam zijn vaak nieuwe gezichten voor de cliënten. “Toch bouw je heel snel een vertrouwensband op, ook met de partner”, vertelt Marleen. “Zo overleed een cliënt aan corona, die al in zorg was bij het reguliere wijkteam. We hebben nog zorg verleent aan de partner vanwege coronaverschijnselen, maar toen hij over kon naar het reguliere team zei hij: ‘ik wil jullie helemaal niet kwijt, want jullie zijn mijn team!’. Dit typeert wel hoe snel je een intensieve band met iemand opbouwt.”


Waardevol

Marleen en Trijnie zijn het er over eens. Werken vanuit het coronawijkteam is heel speciaal. Trijnie: “De cliënten hebben je echt nodig, zeker nu de familie er niet voor ze kan zijn. Je ziet hen voor het raam afscheid nemen. Dat voelt wat dubbel. Wij komen als buitenstaanders wél over de vloer. Dat maakt het werk extra waardevol en dankbaar.” Ook de samenwerking tussen de collega’s binnen het coronawijkteam is bijzonder. “In korte tijd zo intensief samenwerken, is leuk en leerzaam. We zijn heel snel een hecht team geworden. Samen staan we sterk. Dat is zo mooi!”, besluit Marleen trots.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij