Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘Zwemmen verleer je niet maar je wordt er wel moej van.’

Sinds een paar weken maakt een groepje bewoners van woonzorgcentrum Wittesteijn, Markehof, Hof van Smeden en verpleeghuis Talma hof de gang naar zwembad Bosbad in Emmeloord. Onder hen de 92-jarige Willy Broere. Voor haar gaat hiermee een stille wens in vervulling. ‘Ik heb al meer dan 15 jaar niet gezwommen dus het is wel even wennen.’

Nee deze week is ze niet wezen zwemmen. “Ik voel me al een paar dagen niet lekker, beetje misselijk,” vertelt mevrouw Broere op haar knusse woonkamer. Om het zekere voor het onzekere te nemen is ze maar thuis gebleven. Weg zwemles. “Maar volgende week ben ik weer van de partij hoor,” klinkt het vastberaden. Oplettende medewerkers van Wittesteijn wisten al wel van de zwempassie van mevrouw Broere. “De zusters vonden het mooi als ik weer ging zwemmen en toen hebben ze het doorverteld.” De zwemwens kwam ook Pauline van der Zee ter ore. Zij is welzijnscoördinator bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Die ondernam meteen actie en nu kunnen alle bewoners van de locaties in de gemeente Noordoostpolder meezwemmen.

Mevrouw Broere: 'Zwemmen verleer je niet...'

Moej
 “Vroeger heb ik heel veel gezwommen,” vertelt mevrouw Broere. “In het Breewater. Ik was een waterrat hoor. Met mijn vriendinnen heb ik veel lol gehad. Op elkaars rug klauteren enzo. Nee, niet van de bruggen af springen, dat was te gevaarlijk.”  Dat ze nu weer kan zwemmen vindt de 92-jarige een verademing. “We werden met een busje opgehaald en bij het zwembad keurig opgevangen door onze begeleiding. Het omkleden was nog het meeste werk.” Uiteindelijk gaat het groepje zwemliefhebbers een half uurtje te water. “Dat was lang genoeg hoor.” En kon ze het nog? Zwemmen? “Och, zwemmen verleer je niet,” klinkt het resoluut. “Maar je wordt er wel moej van.” De begeleiders van het zwembad hielden de senioren goed in de gaten. “Eerst kregen we een spriet onder de armen zodat je  mooi bleef drijven,” vertelt mevrouw Broere. “En later mochten we ook vrij zwemmen.” Ze denkt met veel plezier aan de zwemochtend terug. Die verliep wonderwel zonder kramp. “Maar ik ging wel een paar keer kopje onder. Ik moest toch eerst zien dat ik aan zwemmen toekwam. Je moet de slag weer even te pakken krijgen he?,” evalueert ze feilloos.

Nu de zwemochtend langzamerhand regel begint te worden, hoopt mevrouw Broere op nieuwe aanwas van zwemliefhebbers. “Het zou leuk zijn als er mee bewoners mee gingen zwemmen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd."

Bewoners van woonzorglocaties van ZONL in de Noordoostpolder die ook mee willen zwemmen, kunnen zich melden bij Pauline van der Zee: p.vanderzee@zorggroep-onl.nl

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij