Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Nieuwe huiskamer Wittesteijn brengt rust en gezelligheid

Een achttal bewoners met dementie in woonzorgcentrum Wittesteijn in Emmeloord genieten sinds kort van een gloednieuwe gezamenlijke huiskamer. Hier ging een ingrijpende renovatie en verhuizing van meubilair aan vooraf. Bijzonder is dat via de gemeente ook een inwoner van buiten Wittesteijn in de huiskamer integreert. “Prachtig dat we aan dit verzoek gehoor kunnen geven,” aldus teammanager Sandra van der Veen.

Het begon met de verhuizing van de dagbesteding naar de koffiecorner en het restaurant aan de voorzijde van het pand. “Sommige mensen krijgen dan teveel prikkels. Die zijn gebaat bij rust, regelmaat en structuur. In de nieuwe huiskamer kunnen we die bieden,” licht Dinie de Boer toe. Zij is medewerker Welzijn en Activiteiten. Die extra huiskamer kon er komen doordat Wittesteijn een stukje van het ontmantelde dienstencentrum op de begane grond mocht gebruiken. Na een korte maar hevige renovatie is de huiskamer een mooi visitekaartje voor het woonzorgcentrum geworden. Met dank ook aan enkele gulle gevers. Een collega schonk een aantal meubels, bloemisterij van Benthem uit Marknesse verzorgde de mooie planten en bij Stichting Kringloop Emmeloord mochten de medewerkers welzijn zelf woon decoratie uitzoeken.

Regelmaat

De huiskamerbewoners zijn overigens niet willekeurig gekozen. Heel bewust en zorgvuldig is gekeken naar het zorgprofiel en behoeften en wensen van de bewoners. Het zijn bewoners met dementie die intensieve zorg nodig hebben en die meer regelmaat en ondersteuning vragen. Dinie de Boer: “We hebben gevraagd of zij de huiskamer wilden bezoeken. Ook de familie betrokken we hierbij. En nu we gestart zijn en zien dat persoonlijke aandacht, regelmaat en structuur hen goed doet, is dat geweldig.”
Bij het krieken van de dag ontbijten alle bewoners van Wittesteijn eerst op hun kamer. Daarna drinken ze in de koffie corner een kopje koffie en worden de laatste wetenswaardigheden uitgewisseld. Dan worden de huiskamerbewoners opgehaald en naar de huiskamer gebracht waar ze van kwart over tien tot kwart voor zeven verblijven. Zelfs het rustmoment kan in relaxstoelen gedaan worden. Naast de activiteiten die op de huiskamer plaatsvinden kunnen de bewoners ook deelnemen aan activiteiten in het huis. Gezamenlijk wordt de broodmaaltijd en het warme eten genuttigd. “We gebruiken de huiskamer van maandag tot en met vrijdag want voor het weekend hebben we helaas geen geld en mankracht beschikbaar. En het gebouw leent zich niet voor kleinschalige woonvormen. Heel erg jammer want we willen de bewoners dit natuurlijk het liefst elke dag bieden,” zegt van der Veen.

Verrast

Dat de kamer zijn waarde bewijst, blijkt al meteen. Van der Veen: “De familie van de enige man in het huiskamergezelschap was blij verrast. Vader at veel beter en zat uitstekend in zijn vel. En dat terwijl hij in zijn kamer steeds meer vereenzaamde. Kijk dáár doe je het voor.” Het liefst zou de manager nog een derde huiskamer willen om zoveel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden aan bewoners met zware zorg. Maar dat de nieuwe huiskamer voor zowel eigen bewoners als Emmeloorders van buiten een schitterende vorm van dagbesteding is, dat is alvast dikke winst.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij