Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

‘De cure en care in de jeugdgezondheidszorg vind ik belangrijk’

Eugenie Reijntjens (52) werkt sinds 2002 bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Eerder werkte ze op de Intensive Care in een ziekenhuis in Zwolle en daarna als jeugdverpleegkundige op Urk, Espel en Creil. “Toen mijn kinderen ouder werden, ben ik meer uren gaan werken en kreeg ik zorgcoördinatie erbij.” Nu in 2022 gaat Eugenie nog een treetje verder op de ladder. “Ik wil meer focus op cure en care tegelijk.”

“Via ZONL ben ik gestart aan de studie voor Verpleegkundige Specialist, waarbij ik meer verdieping n straks meer bevoegdheden krijg. Het stopt dan niet bij het verwijzen naar een jeugdarts, maar dan kan ik zelf doorverwijzen naar een kinderarts of logopediste”, legt ze uit. Eugenie was toe aan iets nieuws en meer uitdaging. De studie is twee jaar fulltime, waarbij is vastgelegd dat zij 12 uur werkt in de jeugdgezondheidszorg als verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios), 12 uur besteed aan stages en opdrachten en 12 uur aan de opleiding op de Hanze Hogeschool in Groningen.” Het mooiste van deze opleiding vindt Eugenie dat ze straks de medische verdieping van het werken op de IC deels weer terugkrijgt.”

Cure en Care
Eugenie gaat op huisbezoeken bij te vroeg geboren kinderen en kinderen met medische aandoeningen. “Zo kan ik straks als verpleegkundig specialist ook de care uitvoeren. En dat vind ik prettig. Ik kan naast het doorverwijzen naar diëtisten of kinderartsen ook meerwaarde geven in de terugkoppeling en directe behandeling.” Over de cure heeft Eugenie ook nagedacht. “Ik wil mijn kennis delen en meer doen met lokale ontwikkelingen. Over vijf jaar zie mijzelf richting beleidvorming gaan en anticiperen op trends en misschien onderzoek doen. Ik wil een meer signalerende rol in de jeugdgezondheidszorg. En in deze zorg met onderzoekscijfers, zoals van een buurtonderzoek, bijvoorbeeld een implementatieplan invoeren.”  

Kinderen en armoede
De studie van Eugenie bestaat uit enkele leerlijnen. Een onderdeel diagnostiek en behandeling, een deel professioneel leiderschap en praktijkleren. “Het moeilijkst vind ik toch wel de wetenschappelijke onderzoekkant. Je moet artikelen lezen en een beoordeling kunnen schrijven. Daarnaast moet ik nog verschillende proeves van bekwaamheid maken. Aan de hand van een patiëntencasus moet ik een verslag maken. Zo zijn er veel opdrachten die ingeleverd moeten worden.” Over de eindscriptie hoeft Eugenie niet lang na te denken. “Die zal waarschijnlijk gaan over kinderen en armoede. Nu met deze inflatie en na corona zijn er veel zorgen binnen gezinnen. Er moet meer aandacht komen voor financiële gezondheid!”

 

 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij