Jeugdverpleegkundige Carlien Jansen over het consultatiebureau in corona-tijd
“Vanaf 16 maart jl. mochten we volgens de richtlijnen van het RIVM alleen de afspraken voor zuigelingen en zwangere vrouwen die gevaccineerd moesten worden en het vier weken consult met de jeugdarts door laten gaan’’, vertelt jeugdverpleegkundige Carlien Jansen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land ‘’Alle andere afspraken werden afgezegd. We hadden met al deze ouders telefonisch contact om het uit te leggen”.
‘’Voor mij en mijn zes collega-verpleegkundigen van het consultatiebureau in Emmeloord betekende dit dat we deels thuis gingen werken. Maar ook dat er minder werk was doordat er veel consulten niet doorgingen’’, legt Carlien uit. Naast de afspraken op het consultatiebureau bezoeken de jeugdverpleegkundigen ook gezinnen met baby’s van twee weken oud. Carlien: ‘’Met deze ouders namen we eerst telefonisch contact op of ze het huisbezoek door wilden laten gaan of niet’’.
Hielprik
‘’Vanaf 25 maart jl. werd bij pasgeborenen alleen de hielprik uitgevoerd door onze screeners en werd de gehoorscreening tijdelijk stopgezet. De hielprik moet plaatsvinden voordat de baby 7 dagen is en kon daarom niet worden uitgesteld’’, legt de jeugdverpleegkundige uit. Vanaf begin mei wordt de gehoortest weer tegelijkertijd met de hielprikscreening tijdens een huisbezoek uitgevoerd. De pasgeborenen die in de periode van 25 maart tot en met 3 mei geen gehoorscreening gehad hebben, zijn inmiddels allemaal benaderd voor het alsnog uitvoeren van de gehoorscreening.
Huisbezoeken
Carlien; ‘’Doordat veel afspraken en ook de inloopspreekuren niet door konden gaan en we door de corona-maatregelen minder werk te doen hadden, heb ik me aangemeld voor Corona MATCH. Dat is een intern bureau van Zorggroep Oude en Nieuwe Land om personeel in te kunnen zetten op plekken waar extra inzet nodig was. Inmiddels gaan de meeste huisbezoeken weer door en zijn we ook weer gestart met het 8 weken consult en de vaccinatie van vierjarigen. Wel hanteren we nog steeds de regel dat er maar één ouder mag komen en dat er geen andere kinderen uit het gezin mee mogen naar het bureau. Met het maken van afspraken houden we er rekening mee dat er maximaal 5 kinderen in de wachtruimte zitten, zodat de ouders wel de 1.5 meter afstand kunnen houden. Veel speelgoed dat normaal aanwezig is hebben we op moeten ruimen, omdat je deze materialen anders na het gebruik steeds schoon zou moeten maken’’.
Startpunt Noordoostpolder
‘’Door het wegvallen van afspraken en het inloopspreekuur zou je verwachten dat we meer gebeld zouden worden door ouders, maar je zag dat net als bij de huisartsen en de ziekenhuizen dat eigenlijk niet gebeurde. Wel kregen we soms vragen over de groei van baby’s die borstvoeding kregen. Als ouders zich ongerust maakten, mochten ze langskomen om het kindje te laten wegen’’, vertelt ze.
‘’We hebben weinig meldingen binnengekregen van onveilige situaties, maar het was voor sommige gezinnen een moeilijke periode vanwege het isolement, vooral wanneer ze net ouders waren geworden. Startpunt Noordoostpolder, de stichting van peuterspeelzalen, waar we peuters naar doorverwijzen die te maken hebben met een taal- en spraakachterstand, ontwikkelstoornis, Nederlandse als tweede taal of complexe gezinsproblematiek, hield contact met deze gezinnen. De kinderen konden terecht in de noodklasjes, waar ook de kinderen van ouders met vitale beroepen naar toe gingen of ze kwamen af en toe aan deur met een knutselpakket of iets dergelijks. Ik begrijp heel goed dat het een lastige periode voor de ouders is geweest om thuis te werken met de kinderen om je heen’’.
Carlien: ‘’Als u vragen heeft over het consultatiebureau, het opvoeden en opgroeien van uw kind of als u andere informatie wilt, kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen via (0527) 63 03 91 of door een mail te sturen naar babyenpeutervragen@zorggroep-onl.nl”.