Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Jeugdverpleegkundige ZONL begeleidt Nederlands gezin in buitenland

Eugenie Reijntjens, jeugdverpleegkundige van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en werkzaam op het consultatiebureau op Urk, heeft regelmatig contact met een gezin dat in West Afrika woont en werkt. Hun tweejarig zoontje Gideon is twee jaar geleden in Nederland geboren en ontvangt nu ook nog de jeugdgezondheidszorg van ZONL. ‘’Een collega is direct na zijn geboorte op huisbezoek geweest en ook het vier weken consult heeft bij de jeugdarts hier op het bureau plaatsgevonden’’, vertelt Eugenie.

‘’Mijn eerste contact met de moeder was toen Gideon vijf maanden was. Hij had last van zijn tandjes, had koorts en was snel overprikkeld. Ze had vragen over een eventuele allergie voor eieren en melk en wilde meer weten over borstvoeding’’, aldus Eugenie. ‘’Het gezin staat nog ingeschreven op een postadres op Urk en daardoor kan Gideon zijn vaccinaties zoveel mogelijk in Nederland krijgen. De vaccinaties die alleen gelden voor West Afrika, zoals gele koorts, hepatitis A, rabiës en tyfus, kan hij daar krijgen.’’ Vorig jaar in januari had hij tijdens het familiebezoek in Nederland een consult op het bureau en hebben we zijn groei en ontwikkeling bekeken en heeft hij de BMR en meningokokken vaccinaties gekregen.’’

Maatwerk
Eugenie en het gezin hebben contact als er vragen zijn over de ontwikkeling en/of opvoeding van de peuter. Eugenie krijgt een appje of mail met het verzoek om een afspraak te maken en soms ook met de vragen die er zijn. ‘’We maken dan een telefonische afspraak of we gaan beeldbellen. Tijdens het beeldbellen zie ik Gideon soms ook spelen en dan laat hij me dingen zien zoals lego, een puzzel of een taalboekje. Zijn taalontwikkeling is voor zijn leeftijd erg goed. Naast Nederlands spreekt hij ook al een paar woordjes Engels en Frans. Hij kan zelfs, in tegenstelling tot veel kleine kinderen, mijn naam goed uitspreken’’, vertelt Eugenie lachend.

Positieve opvoeding
Eugenie vindt dat de ouders Gideon een positieve opvoeding geven en bewust bezig zijn met zijn eigen karakter en zelfstandigheid. Overdag krijgt hij nog een aantal keer borstvoeding en eet hij met de pot mee. ‘s Nachts kan hij zelf een slokje water nemen uit de bidon naast zijn bed. Binnenkort gaat Gideon naar de préschool. Dit is voor kinderen tot 5 jaar, daarna gaan ze naar de basisschool. Deze school is alle dagen open, maar de ouders van de tweejarige peuter kiezen ervoor om -net als op de peuterspeelzaal In Nederland- hun zoontje twee dagdelen te laten wennen aan school.

Leuk en leerzaam contact
Eugenie houdt contact met het gezin totdat Gideon 4 jaar is. ‘’Voor mij is dit erg leuk en leerzaam, omdat er andere vragen gesteld worden dan op het consultatiebureau. Ook is het mooi om te zien hoe de ontwikkeling van een kind gaat dat in het buitenland woont. Je kunt zien welke invloeden de cultuur heeft op de ontwikkeling en opvoeding en hoe zijn ouders hiermee omgaan. Welke keuzes ze maken en de achterliggende gedachten hiervan.’’ Eugenie: ‘’Verder is het contact zo prettig omdat ik van te voren kan overleggen over een geschikt tijdstip. Hierdoor heb ik de tijd om me voor te bereiden op de vragen die er zijn en kan ik eventueel een jeugdarts mee kan laten denken als dat nodig is.’’

 

Eugenie (foto midden) met haar collega’s op het consultatiebureau

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij