Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

ZONL biedt kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen vanaf 16 december

Vanaf maandag 16 december kunnen alle zwangere vrouwen in Nederland een kinkhoestvaccinatie krijgen. Zorggroep Ouden en Nieuwe Land (ZONL), met consultatiebureaus op Urk en in Emmeloord, biedt de zogenaamde ‘22 weken prik voor zwangeren’ ook aan.

“Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Door zwangere vrouwen te vaccineren zijn de meeste baby’s eten vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby,” legt beleidsmedewerker jeugdgezondheidszorg Rian Jonker uit.

De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf de 22e week in de zwangerschap laten vaccineren. Op de consultatiebureaus in Het Dok op Urk en aan de Kometenlaan in Emmeloord zijn hiervoor speciale spreekuren ingericht. “Met de invoering van de 22 weken prik verandert het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd en daardoor kan er worden gestart met vaccineren als de baby 3 maanden oud is.”

Afspraak plannen

Verloskundigen en gynaecologen en huisartsen die zwangere vrouwen onder controle hebben, geven de zwangere vrouwen vanaf 22 weken een enveloppe met daarin een brief met een verwijzing naar de website van ZONL. Op de webpagina Maternale kinkhoest is meer informatie te vinden over de vaccinatie en kunnen zwangere vrouwen zich aanmelden. “We vragen vrouwen om hun gegevens bij ons achter te laten, zodat we contact met hen kunnen opnemen om een afspraak in te plannen. Op deze manier kunnen we vrouwen die al verder in hun zwangerschap zijn voorrang geven. Vooral in december en januari verwachten we grote drukte. Omdat de vaccinatie vanaf 16 december gratis is, kiezen veel zwangere vrouwen ervoor om de prik na 16 december te halen.”

Kinkhoest, ook bekend als pertussis, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s. Die kunnen heel benauwd worden en uitgeput raken. In Nederland overlijden bijna ieder jaar één of twee baby’s aan kinkhoest.

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij