Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Coördinator Steunouder Sanne Tesselaar ‘Ieder kind verdient aandacht’

Ouders kunnen om uiteenlopende redenen de opvoeding tijdelijk als pittig ervaren. Hoe fijn is het dan als hun kind een of twee dagdelen per week in een ander gezin kan worden opgevangen? “Jouw kind krijgt bij de steunouder aandacht”, vertelt Sanne Tesselaar. Ze is vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) coördinator bij Steunouder Noordoostpolder.

Een steunouder helpt als het even niet soepel loopt in de opvoeding en verzorging van een kind (in de basisschoolleeftijd van 0-13 jaar). “Ouders kunnen niet altijd terugvallen op familie of vrienden als ze het even niet alleen redden. Dan is het zo fijn dat er steunouders (een gezin, echtpaar of alleenstaande met ruimte) zijn die hun hart en huis openstellen voor je kinderen”, vertelt Sanne.

Op adem komen

Voor een kind is dat prettig, omdat het even weg is uit de gespannen situatie thuis en zich welkom voelt in een ander gezin. Ouders kunnen op hun beurt ook op adem komen en worden begeleid door een andere hulpverlener, waar Sanne contact mee heeft. “Ouders leren ook om hun netwerk uit te breiden en om hulp te vragen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen om de zorg en opvoeding beter aan te kunnen.”

Steunouders zijn onmisbaar en Sanne is druk met het werven van vrijwilligers. “Weet je wat nou zo mooi is? Als steunouder kun je een kind binnen je eigen gezinsleven een vertrouwde plek bieden. Simpelweg door er te zijn. Dat is genoeg. Je hoeft niet op stap of allerlei leuke dingen te doen. Tijd en aandacht kan al zoveel betekenen voor een kind.”

Preventief

Steunouder Nederland, opgericht door Maria Wassink, biedt al op een laagdrempelige manier vrijwillige hulp aan gezinnen die het moeilijk hebben. De gemeente Noordoostpolder wil dat ieder kind een ongedwongen en beschermde jeugd heeft, maar kampt tegelijkertijd met een bezuiniging op de jeugdzorg. Noordoostpolder is de 22e gemeente die zich aansluit. 

Steunouder is een heel mooi en praktisch project om zwaardere zorg te voorkomen.  Soms is er al professionele hulp aanwezig, maar dat is geen voorwaarde. “Het is juist preventief bedoeld, om te voorkomen dat kinderen bijvoorbeeld uit huis worden geplaatst. Of juist als een kind uit huis geplaatst is geweest en de stap van volledige terugkeer naar huis nog te groot is, kan ondersteuning van Steunouder een mooie tussenstap zijn.

Goede klik

De steunoudercoördinator heeft veel contact met onder meer maatschappelijk werk, peuterspeelzalen, Sociaal Team Noordoostpolder, kinderdagverblijven en basisscholen. Dat zijn de plekken waar de signalen naar boven komen, dat het thuis even niet meer lukt. Daarnaast doet ze de intake met de vraag- en steunouders, zodat die elkaar beter leren kennen. “Een goede klik is erg belangrijk om gezinnen aan elkaar te koppelen. Ze kunnen het gehele traject op mij terugvallen als er vragen of problemen zijn.”

Op weg helpen

Ze heeft er alle vertrouwen in en hoopt dat ze gezinnen weer op weg kan helpen. “Het is zo mooi dat ik een bijdrage mag leveren aan de ontwikkeling van een kwetsbaar kind.”

Ook steunouder worden, ken je iemand die dat zou willen of kun je zelf wel wat hulp gebruiken bij het opvoeden van je kinderen? Neem dan contact op met Sanne via steunoudernop@zorggroep-onl.nl of 06 22632698.

Sanne Tesselaar

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij