Nieuwe werkwijze jeugdverpleegkundigen zorgt voor betere voorbereiding consult
Tijdens de eerste week van de proeffase dachten jeugdverpleegkundigen Martine de Boer en Esther Haak van Zorggroep Oude en Nieuwe Land geregeld ‘oeps, het werkt niet helemaal zoals we hadden gehoopt.’ Samen met applicatiebeheerder Paul van der Spek zorgden ze voor de nodige aanpassingen en kunnen ze nu prima werken met de drie digitale vragenlijsten voor verschillende leeftijdsgroepen. “Ook de ouders vinden ze gemakkelijk in te vullen. Hun antwoorden geven ons de kans om het gesprek goed voor te bereiden en direct de diepte in te kunnen.”
"'Ouders kunnen zelf aangeven wanneer ze een afspraak voor het consultatiebureau willen hebben. Willen ze over een half jaar weer komen dan sturen wij ze een paar weken van tevoren een uitnodiging met een vragenlijst, die ze voor de afspraak kunnen invullen. Zo zijn we beter voorbereid tijdens het consult'', leggen jeugdverpleegkundigen Martine de Boer en Esther Haak uit.
Snel ter zake
Esther vindt het prettig dat de lijst veel vragen tijdens het consult overbodig maken. “Ouders kunnen, door de vragenlijsten, alvast nadenken waar ze het over willen hebben. Je weet, door hun antwoorden, waar de vragen liggen en kunt snel ter zake komen.”
Enkele onderdelen van de digitale vragenlijst geven direct al tips. “Klikt een ouder op nee op de vraag of het kind vitamines slikt dan krijgt hij of zij direct een advies met wat landelijk de aanbeveling is.”
Er is een lijst voor zuigelingen, peuters en bijna-kleuters. Ouders zullen niet erg het verschil merken denken de twee. “Voorheen hadden we twee, meer statische, digitale vragenlijsten en eentje op papier. Nu is alles digitaal en de lijsten geven ook direct de nodige tips en suggesties.
Instructie
Esther en Martine zijn bezig met het instrueren van jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen en maken een werkinstructie. Vanaf begin april krijgen ouders, in overleg, vlak voor hun afspraak, zo’n lijst toegestuurd. “Nu is het de vraag hoe het gebruikt gaat worden. Hoe beter ouders ze invullen, hoe beter wij ze kunnen ondersteunen.”
Jeugdverpleegkundigen Esther en Martine tijdens de proeffase: ‘’We gaan direct de diepte in door de digitale vragenlijsten’’