Oranje Fonds schenkt € 10.000 aan Steunouder Nederland
Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. In de gemeente Noordoostpolder helpt Zorggroep Oude en Nieuwe Land deze gezinnen met Steunouder.
Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.
Corona
Ook nu kun je er zijn voor gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hoewel de corona-maatregelen geleidelijk versoepelen blijft de druk op veel gezinnen groot. Zeker met een lange onduidelijke zomervakantie op komst. Steunouder heeft daarvoor Steunouder Light ontwikkeld, die snel (digitaal) inzetbaar is. App met een kind, bel via video, doe samen online spelletjes of bied een luisterend oor. Zo ben je er voor kind én ouder. Het Oranje Fonds draagt dit initiatief een warm hart toe en zegde een bijdrage toe van € 10.000.
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.
Match
De eerste online matches zijn inmiddels gemaakt en leveren enthousiaste reacties op. ‘Hoewel het om laagdrempelige steun gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een iemand dit “zomaar” voor jou wil doen of hoe zo’n match tot stand komt’, zegt Sanne Tesselaar, steunoudercoördinator Noordoostpolder.
Serlina (niet haar echte naam) vertelt daarover: ‘We hadden een schema gemaakt en probeerden met zijn allen zo goed mogelijk thuis te werken, maar voor onze jongste werkte dat niet zo goed. Hij bleef maar aandacht vragen en wist van gekkigheid niet welke kant hij op moest stuiteren in huis. Toen we het aanbod kregen om hem te koppelen aan een ‘digitale steunouder’ had ik eerlijk gezegd mijn twijfels of dat zou werken. Ik bedoel, zomaar gaan facetimen met een vreemde, waarom zou Owen dat leuk vinden? Maar het bleek vanaf het eerste moment een gouden greep. Enthousiast liet Owen zijn kamer en zijn speelgoed zien en kletste de oren van het hoofd. Van tevoren hadden wij natuurlijk kennis gemaakt met steunouder Moniek en haar gezegd dat we niet wisten hoe het zou uitpakken, maar die zorgen bleken voor niks geweest, haha. Owen en Moniek spreken elkaar één keer per week. We hebben afgesproken dat ze niks doet met school maar er juist is voor het contact en de ontspanning zodat Owen zijn verhaal kwijt kan. Het is heerlijk om te zien hoe hij daarvan geniet en we merken dat hij echt uitkijkt naar die belmomenten. Onze jongste is niet per se minder stuiterig geworden, dat hoort gewoon bij hem, maar hij zit nu wel weer beter in zijn vel. Dat is in deze rare tijd toch wat je graag ziet als ouder.’
Training
Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. En in het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.
Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is, of zou je zelf steunouder willen worden? Kijk op www.steunouder.nl/noordoostpolder voor meer informatie en bel of mail ons als je vragen hebt!