Voorlezen:

Lettergrootte:
Lees meer

Annemiek werkt als jeugdarts voor het consultatiebureau: “Ouders kunnen bij ons al hun vragen kwijt”

Annemiek van Loenen kent het klappen van de zweep. Ze werkt al decennialang als jeugdarts voor het consultatiebureau in Noordoostpolder. “Werken in de jeugdgezondheidszorg heeft als voordeel dat je zoveel kunt doen en kunt bereiken. De ene keer help je met vragen over de opvoeding, de andere keer is er een probleem met de motorische ontwikkeling en overleg je met de fysiotherapeut. Het is heel divers, van opvoeding, gedrag tot lichamelijke en andere problemen.” 

Vaak genoeg helpt ze ouders met een paar simpele tips op weg als het om opvoeding gaat. “Wanneer een kind het niet leuk vindt op de buik te liggen en rond te kijken, stoppen ouders daar vaak mee. Jammer, dan gaan de kinderen een andere ontwikkeling volgen. Ik doe dan voor hoe je kinderen kunt ondersteunen bij hun buikligging. Je merkt dan snel dat dit weer een leuk moment voor moeder en baby wordt.” 

Kinderen volgen hun ouders, weet ze. “Soms praten kinderen weinig omdat ze met wijzen alles krijgen wat hun hartje begeert. Als ik ouders dat vertel hoor ik vaak spontaan: oh, ik moet eigenlijk net doen alsof ik hem niet begrijp wanneer hij wijst! Vaak zie je daarna dat kinderen een hele snelle spraak-taalontwikkeling doormaken.” 

Annemiek van Loenen is blij dat ze ouders en jonge kinderen kan ondersteunen. “Het is een geweldig vak! De interactie met baby’s en kinderen, de ouders, de kleine dingetjes waar je zo mee kunt helpen. Dat maakt het mooi. We zien ouders en kinderen geregeld, ze kunnen bij ons hun vragen kwijt, zeker ook als het gaat om de opvoeding.” 

Meer nieuws

Klaver
Bellen Werken bij